« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
VELIKO PRIZNANJE

Varaždinu europska nagrada za uređenost i kvalitetu života

Grad Varaždin se za nagradu "Zlatni cvijet Europe" kandidirao u listopadu prošle godine, a bio je jedini hrvatski grad u konkurenciji 5400 europskih mjesta i gradova

Fotografija vijesti
Više o

Varaždin

,

Srebrni cvijet Europe

Grad Varaždin postao je ponosni nositelj „Srebrnog cvijeta Europe", titule koja mu je dodijeljena na svečanosti u slovenskoj Rogaškoj Slatini, kojom se potvrđuje visoka razina uređenosti, ali i općenite kvalitete života u tom gradu, piše Hina.

Grad Varaždin se za nagradu "Zlatni cvijet Europe" kandidirao u listopadu prošle godine. Bio je jedini hrvatski grad u konkurenciji 5400 europskih mjesta i gradova te je ušao u finalni izbor s još 10 europskih gradova i 7 sela.

Krajem lipnja ove godine Varaždin je posjetilo 12 članova međunarodnog žirija "Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz" (Entente Florale Europe) koji su ocjenjivali mnoge aspekte života (hortikulturno uređenje grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest građana i projekte zaštite okoliša), i to prema vrlo strogim međunarodnim kriterijima.

Žiri je nakon obilaska grada bio pun pohvala, no zamjerili su Varaždinu slab noćni život i upozorili da grad nije dovoljno povezan s rijekom Dravom.

"Zlatnim cvijetom Europe" žiri je ove godine nagradio pet, a "Srebrnim" šest gradova.

Zlato su osvojili belgijski grad Veurne, njemački Bad Langensalza, mađarski Balatonfuered, talijanski Grado i nizozemski Deventer, a srebro austrijski Neusiedl am See, belgijski Ath, češki Broumov, irski grad Drogheda, Tameside iz Velike Britanije i hrvatski predstavnik Varaždin. Osim gradova, nagrađena su i sela, i to zlatom austrijski Rennweg am Katschberg i irski Coolagown, a srebrom češko selo Smržice, njemačko Wiesenburg, mađarsko selo Paloznak, Transacqua u Italiji i nizozemsko selo Elburg.

19.09.2011. 14:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh