« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Hrvatsko izdanje Biblije u zlatu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

Biblija

,

skupocjena Biblija

,

zlatotisak

Skupocjeno, ručno uvezano i bogato ilustrirano izdanje Biblije u nakladi Kršćanske sadašnjosti (KS) i Mozaik knjige predstavili su danas u Zagrebu direktor KS-a Adalbert Rebić, akademik Josip Bratulić i urednik izdanja Mozaik knjige Vid Jakša Opačić.

Biblijske tekstove prati slikovna građa iz zbirke Austrijske nacionalne knjižnice u Beču, koje je knjižnici darovao habsburški dvor. Riječ je o ručno uvezanu izdanju, koje uz tekstove sadrži 300 reprodukcija nastalih od 10. do 17. stoljeća.

Adalbert Rebić je istaknuo da je Kršćanska sadašnjost Mozaik knjizi ustupila prijevod Biblije, obavila pregled biblijskog teksta i prijelom u novom formatu.

Novi zavjet u spomenutoj Bibliji obradili su Bonaventura Duda i Jerko Fućak, a Stari zavjet Ljudevit Rupčić. Po tekstovima ta je Biblija istovjetna zagrebačkoj Bibliji, koja je nedavno oblježila 40 godina izlaska, podsjetio je Rebić.

Akademik Josip Bratulić je naglasio kako je pojava svake Biblije velik događaj za svaku nacionalnu kulturu, jer ona ulazi u temelje svakog europskog pa i hrvatskoga jezika.

Vid Jakša Opačić, urednik Biblije, istaknuo je da se u Europi već godinama izdaju tako raskošna biblijska ručno izrađena izdanja. Danas predstavljena Biblija usporedno je rađena u nekoliko europskih radionica specijaliziranih za takva i slična izdanja, dodao je.

Njezina je velika vrijednost i u zlatnim folijama na 100 ilustracija od 300, koliko ih je uvršteno u Bibliju, raskošan uvez s ukrasnim ornamentima i kopčama na koricama te posebno izrađen drveni kovčežić u kojemu se čuva tako vrijedno izdanje.

Za tisuću takvih knjiga potrebno je više od godine dana rada, a Mozaik knjiga je planirala izdati 1500 primjeraka s označenim rednim brojem, rekao je Opačić. Luksuzna Biblija koštat će 16.000 kuna. (hina/metro-portal)

11.11.2008. 09:59:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh