« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
za buduće spin doktore...

Nova knjiga o odnosima s javnošću

Fotografija vijesti
Više o

odnosi s javnošću

,

zoran tomić

Knjiga Odnosi s javnošću-Teorija i praksa, dr. sc. Zorana Tomića sa Fakulteta političkih znanosti izišla je iz tiska u izdanju izdavačke kuće Synopsis iz Zagreba. Knjiga ima više od 560 stranica i bit će prvi cjeloviti udžbenik iz odnosa s javnošću.

Naime, u 35 poglavlja autor je obradio profesiju odnosa s javnošću, teorije i modele odnosa s javnošću, proces upravljanja, praksu odnosa s javnošću, političke odnose s javnošću, tehnike, pravo i etiku kao i globalne trendove. U njima dr. Tomić piše o pojmu, razvoju, funkcijama, nepravilnim tumačenjima, javnostima, procesu upravljanja, odnosima s javnošću u neprofitnim organizacijama, korporacijama, agencijama, turizmu, sportu, medijima i dr.

Knjiga je također obogaćena kriznim komuniciranjem, osobnim, međunarodnim i političkim odnosima s javnošću itd. Spin doctori, teroristički odnosi s javnošću, odnosi s javnošću u političkim strankama, izvršnoj, zakonodavnoj i sudbenoj vlasti, odnosi s javnošću u vojsci i policiji, također su sadržaj Tomićeve knjige.

Recenzent i pisac predgovora prof. dr. sc. Nenad Brkić, sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu istaknuo je da  ova knjiga predstavlja izvanredne temelje za izgradnju znanja  o tako kompleksnoj problematici kao što su odnosi s javnošću. U posljednje se vrijeme pojavio niz knjiga iz odnosa s javnošću ali uglavnom praktično orijentiranih. Nedostajao je sveobuhvatan udžbenik koji će dati i snažno teorijsko utemeljenje. Sada je taj nedostatak otklonjen.

Dr. sc. Božo Skoko, sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu kao recenzent napisao je da ova knjiga predstavlja izvrstan udžbenik svima onima koji kroz akademske institucije žele upoznati odnose s javnošću ali i praktičan i inspirativan vodič svima onima koji se u praksi susreću s izazovima komuniciranja. Ova knjiga je veliki iskorak u tom smislu jer je riječ o prvom hrvatskom cjelovitom udžbeniku za odnose s javnošću.

Prof. dr. sc. Besim Spahić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu smatra da je ova knjiga prvo znanstveno djelo s područja odnosa s javnošću u jugoistočnoj Europi i kao takva bit će nezamjenjiva kako na fakultetima, visokim školama tako i u PR uredima u cijeloj regiji.

Za dr. sc. Ivana Tantu sa Veleučilišta VERN sadržaj knjige dr. Tomića još jednom otvara i pojašnjava pitanja koja su jednako zanimljiva kako studentima, tako i profesorima odnosno kako ministrima tako i njihovim biračima.

Uvažavajući iznijete stavove vrijedno je dodati da knjiga dr.sc. Zorana Tomića sadrži i niz originalnih poglavlja i pojmova. Naime jedno od poglavlja ove knjige su „Osobni odnosi s javnošću" koje rijetko susrećemo u recentnoj svjetskoj PR literaturi. Zatim se dr. Tomić bavi „Terorističkim odnosima s javnošću", detaljno analizira aktivnost „Spin doctora", uvodi pojam „PR gatekeeper", piše o odnosima s javnošću u policiji, sudstvu, itd. Vrijedno je spomenuti i poglavlje „Glasnogovorništvo" koje je također originalno.

Sve navedeno i još puno toga drugoga dobra su preporuka za ovu knjigu.

08.11.2008. 01:34:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh