« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
2011.BIT ĆE KRIZNA

Hrvatski paraolimpijci nemaju dovoljno novca

Ako se stvarno žele štiti prava osoba s invaliditetom država je dužna osigurati kvalitetan rad udruga i saveza osoba s invaliditetom, smatra predsjednik ZSOIH-a Zorislav Bobuš

Hrvatski paraolimpijci nemaju dovoljno novca
Hrvatski paraolimpijci nemaju dovoljno novca (Nenad Dugi/CROPIX)
Više o

invaliditet

,

paraolimpijci

,

Ratko Kovačić

,

Stone Roses

Prikazom suradnje nacionalnih saveza članica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske s europskim asocijacijama danas je završen 15. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom koji je bio posvećen ulasku Hrvatske u EU kao i onome što bi se od toga moglo očekivati s aspekta osoba s invaliditetom.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić rekao je kako Hrvatska ima razvijen paraolimpijski pokret, no dodao je kako nema dovoljno sredstava za aktivnosti u 2011. godini. Plan javnih potreba za 2011. godinu nam je 15 milijuna kuna, a po sadašnjim podacima možemo očekivati najviše sedam milijuna kuna, što je nedovoljno za natjecanja naših 18 reprezentacija na međunarodnim, europskim i svjetskim natjecanjima, rekao je Kovačić.

U našim savezima i udrugama zaposleno je više stotina ljudi koji imaju nesigurnu poziciju, upozorio je predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (ZSOIH) Zorislav Bobuš. Ako se stvarno žele štiti prava osoba s invaliditetom država je dužna osigurati kvalitetan rad udruga i saveza osoba s invaliditetom te tamo ne bi smjelo biti upitno zaposlenje, poručio je Bobuš uspoređujući to sa sindikatima koji, kako je kazao, štite prava radnika ali ipak ne rade na volonterskoj bazi.

U Zagrebačkoj deklaraciji, koja je donešena na ministarskoj konferenciji 2007. u Zagrebu, jasno stoji da su sve države u Europi dužne osigurati sredstva za normalno funkcioniranje udruga i saveza, poručeno je sa skupa. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize Miljenko Mišljenović ustvrdio je kako njihov Savez ima 34 udruge, no nisu sve jednako aktivne te bi se trebale aktivirati na dobrobit osoba s invaliditetom.

Predsjednica Saveza društava multiple skleroze Danica Eškić poručila je kako Deklaracija o položaju osoba s multiplom sklerozom u Hrvatskoj donesena 2009. godine, nema pravovaljanu implementaciju u državnim institucijama. Ona je također predstavila i Kodeks dobre prakse o pravima osoba oboljelih od multiple skleroze Europe, koji bi se trebao implementirati u Hrvatskoj. Kodeks govori o jednakopravnom zbrinjavanju oboljelih po osnovu zdravstvene i socijalne skrbi, o zapošljavanju i zadržavanju radnog mjesta, financiranju udruga osoba s multiplom sklerozom, te društvenoj ulozi udruga s multiplom sklerozom.

05.10.2010. 14:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh