« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
IZNENADNI PREOKRET

Mafalani: Ubojstvo Ive Pukanića organizirao je Matanić

Amir Mafalani, trćeoptuženi u slučaju ubojstva Ive Pukanića, svoju je obranu započeo pričom o tome kako je znao da se planira likvidacija, ali ne i čija

Amir Mafalani
Amir Mafalani (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

ubojstvo

,

Ivo Pukanić

,

suđenje

,

Robert Matanić

,

Amir Mafalani

Ubojstvo Ive Pukanića organizirao je prvooptuženi Robert Matanić, rekao je danas u svojoj obrani trećeoptuženi Amir Mafalani, nakon što ga je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda upozorila da mu je ovo zadnja prilika da ispriča sve što zna.

Obranu je Mafalani počeo pričom da je nekoliko dana prije atentata na novinara i suvlasnika Nacionala znao da se planira ubojstvo, ali da nije znao koga i gdje se treba ubiti. Pritom nije želio otkriti od koga je to doznao rekavši da se boji jer su i njemu zaprijetili da će ga ubiti. Tvrdio je i da o svemu postoji trag u policiji jer je sve ispričao jednom inspektoru koji mu je kazao da bi Pukanić bio živ da mu se javio ranije.

>> Erceg: Matanić je najavio da će ubiti Pukanića

Na primjedbu sutkinje da time nije pobio optužnicu Mafalani je kazao da mu je o planiranju atentata ispričao Robert Matanić koji mu je, tvrdi, nakon ubojstva kazao da je on sljedeći. Iako je bio izvan sebe od straha, na preporuku policajca s kojim je "bio na vezi" nije se prestao družiti s Matanićem kako on ne bi ništa posumnjao.

>> Robert Matanić: USKOK me natjerao na lažni iskaz

Matanić mu je, kaže, ispričao da se atentat trebao izvesti oko dva tjedna ranije na Cvjetnom trgu, no ubojici s pištoljem zasmetala je jedna ženska osoba koja je hodala s Pukanićem. U konačnici su se odlučili za ubojstvo eksplozivom, a Mataniću su savjetovali da eksploziv postavi pored Pukanićeva automobila, a ne ispod njega, da baterije hibridnog motora ne ublaže eksploziju. "Nisu željeli da Pukanić završi kao Krojf (Miljenko Žaja), odnosno da atentat ne uspije", kazao je Mafalani. Dodao je da je Matanić, kao organizator, za atentat trebao dobiti 120 tisuća eura od čega bi njemu trebalo ostati 30 tisuća, dok je ostatak trebao podijeliti.

Svog dugodišnjeg prijatelja Roberta Matanića Mafalani je opisao kao poremećenu ličnost. Tvrdi da mu je nakon što je sve ispričao poricao da mu je išta rekao pa potom savjetovao da ništa ne priča. Kazao je i da ga je Matanić optužio da je ubio Ivanu Hodak, zbog čega su ga zatvorenici nakon uhićenja vrijeđali i gađali margarinom, uzvikujući kako je mogao ubiti ženu. Na pitanja sutkinje Mafalani je proširio i tvrdnju da su mu policajci, nakon uhićenja, savjetovali da ne govori što zna. "Da sam sve ispričao Matanić ne bi mogao dobiti status pokajnika koji si je pokušao ishoditi", kazao je Mafalani.

Matanić je, kao organizator Pukanićeva ubojstva, za atentat navodno trebao dobiti 120 tisuća eura od čega bi njemu trebalo ostati 30 tisuća, dok je ostatak trebao podijeliti.

>> Slučaj Pukanić: iskaz krunskog svjedoka i vještačenja su zakoniti

Dodao je da je prije uhićenja sve ispričao policajcu Nenadu Šipušiću iz zagrebačke šeste policijske postaje kojega je poznavao od ranije. "On je sve napravio po PS-u (pravilu službe) i nije mi bilo ni u najcrnijim snovima da ću biti uhićen", kazao je Mafalani. Rekao je i kako ne zna što je više mogao napraviti, podsjetivši da je i glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec na televiziji kazao kako će policija postupiti i po anonimnoj prijavi. "Mislio sam da će optužnica biti demantirana tijekom postupka ali sad vidi da moram progovoriti. Rekli su da ću biti prijavljivan za sve i svašta i da ću optužnicu pobiti redovnim putem", kazao je trećeoptuženi, zaključujući da je cijeli slučaj "veliki kiks policije".

>> Matanić organizirao večeru za prijatelje nakon ubojstva Pukanića

U uvodnom dijelu svoje obrane kazao je da su mu šutnju o svemu što zna preporučili policajci koji su mu na dan uhićenja rekli da bi ga, ako iznese svoja saznanja, krunski svjedok Tomislav Marjanović mogao teretiti za ubojstvo Davora Zečevića i Marka Sliška, ali i za bacanje bombe na kuću političara Ivića Pašalića. Suđenje se nastavlja sutra kada bi Mafalani trebao odgovarati na pitanja obrane i USKOK-a. (hina/metro-portal)

05.10.2010. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh