« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
POČIVAO U MIRU

Analogni signal u Hrvatskoj od danas se više ne emitira

VIDEO: Premijerka Jadranka Kosor danas je simboličnim činom označila početak digitalnog televizijskog doba u Hrvatskoj

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Sandra Šimunović/CROPIX/Infopunkt.tv)
Više o

Jadranka Kosor

,

televizija

,

digitalni signal

,

retorička pitanja

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor simboličnim pritiskom na gumb, na prigodnoj svečanosti, označila je danas u 12,35 sati prestanak emitiranja analognog tv signala i potpuni prelazak na digitalno emitiranje u Hrvatskoj. Time je nakon 54 godine (od 1956.) označen prestanak analognog emitiranja i prelazak na digitalno koje omogućuje bolju kvalitetu slike, te emitiranje raznovrsnijeg i bogatijeg programa.

Premijerka Kosor je zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu digitalizacije te istaknula kako je taj posao dovršen znatno i prije roka koji je predvidjela Europska komisija, odnosno do 2012., i time ušla u krug 14 europskih zemalja koje su u potpunosti prešle na digitalno. Premijerka je također rekla kako bi bilo dobro da i na drugim područjima tako brzo i uspješno ostvarujemo ciljeve. Ukazala je na važnost medija u prenošenju informacija i promicanju istine, ali i kulturnih i drugih sadržaja te kako bi informiranje dobilo status kakav zaslužuje pogotovo kad dovršimo pregovore za pristupanje u punopravno članstvo u Europsku uniju. Također je istaknula kako se njezina vlada bori protiv krize i protiv korupcije.

Podsjećajući da je 1956. započelo analogno emitiranje tv signala upravo na istom mjestu u zgradi tadašnje RTV Zagreb, a današnje Hrvatske poštanske banke u Jurišićevoj ulici, istaknula je da je današnjim njegovim gašenjem započelo novo doba. Naglasila je da je Vlada za projekt prelaska na digitalno emitiranje uložila 86 milijuna kuna te zahvalila na razumijevanje i strpljenje građanki i građana, jer je to tražilo dodatni angažman svih njih.

Državni tajnik Središnjeg vladinog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić podsjećajući na kronologiju emitiranja tv signala u Hrvatskoj istaknuo je kako je prelazak na digitalno emitiranje bio i novi izazov kako što su to bili i sami počeci emitiranja, pa prelazak s crno bijelog na emitiranje tv slike u boji, satelitsko emitiranje i drugo. Prelazak s analognog na digitalno emitiranje omogućit će prijam kvalitetnije slike i zvuka i oslobađanje frekvencije i za druge programe što će otvoriti mogućnost povećanja broja programa i pluralizam medija.

Lučić je također zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu digitalizacije, napominjući da je njome obuhvaćeno više od milijuna kućanstva i da je digitalnim signalom pokriveno njih 97 posto. Najavio je i daljni razvoj širokopojasnih komunikacija. (hina/metro-portal)


05.10.2010. 14:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh