« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
ZANIMLJIVO

Hrvatski muzeji i stalni postav

Prema anketi Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC) više od trećine hrvatskih muzeja nema svoj stalni postav, postavi su im pretežno dugovječni i u njima se rjeđe događaju promjene koje bi uvažile iskustvo korisnika.

Ovaj, recimo, ima...
Ovaj, recimo, ima... (Arhiva)
Više o

muzeji

,

Hrvatska

,

stalni postav

Stalni postavi uvriježeno se smatraju krunom stručnoga muzejskog rada kojom se različitoj publici tijekom dužeg razdoblja predstavlja sabrano znanje o baštini koju muzej čuva.

U povodu Međunarodnog dana muzeja Muzejski dokumentacijski centar objavljuje prve rezultate istraživanja o stalnim postavima u hrvatskim muzejima, koji pokazuju da više od trećine muzeja koji su sudjelovali u anketi nema stalni postav, da su postavi pretežno dugovječni te da se u njima rjeđe događaju promjene koje bi uvažile iskustvo korisnika.

Od 165 muzeja iz Upisnika javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj na poslani upitnik pristigli su odgovori za 119 muzeja te je odaziv 72 %. Muzeji su ispunjavali više upitnika ako imaju podružnice ili prostore za stalne postave na više lokacija. Od ukupno 144 prijavljene lokacije stalni se postavi u ovom trenutku nalaze na njih 96 (67 %), što ujedno znači da na trećini lokacija nema stalnog postava.

Razlozi za to su nedostatak prostornih uvjeta za stalni postav (kod 16 muzeja), obnova zgrade muzeja (15), što podrazumijeva i zatvorenost muzeja za posjetitelje, rad na novome stalnom postavu (9), a osim njih muzeji su navodili i nedostatak financijskih sredstava, neriješene imovinskopravne odnose te manjak stručnog kadra.

Istraživanjem su obuhvaćeni i podatci o deset stalnih postava koji su uklonjeni zbog posljedica potresa iz 2020. godine, kako bi se dobila potpunija slika stanja s uključenim donedavnim stalnim postavima koji bi bez potresa i dalje bili izloženi.

22.05.2022. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh