Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2022. 14:01:00
ZANIMLJIVO

Hrvatski muzeji i stalni postav

Prema anketi Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC) više od trećine hrvatskih muzeja nema svoj stalni postav, postavi su im pretežno dugovječni i u njima se rjeđe događaju promjene koje bi uvažile iskustvo korisnika.

Ovaj, recimo, ima...
Ovaj, recimo, ima... (Arhiva)

Stalni postavi uvriježeno se smatraju krunom stručnoga muzejskog rada kojom se različitoj publici tijekom dužeg razdoblja predstavlja sabrano znanje o baštini koju muzej čuva.

U povodu Međunarodnog dana muzeja Muzejski dokumentacijski centar objavljuje prve rezultate istraživanja o stalnim postavima u hrvatskim muzejima, koji pokazuju da više od trećine muzeja koji su sudjelovali u anketi nema stalni postav, da su postavi pretežno dugovječni te da se u njima rjeđe događaju promjene koje bi uvažile iskustvo korisnika.

Od 165 muzeja iz Upisnika javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj na poslani upitnik pristigli su odgovori za 119 muzeja te je odaziv 72 %. Muzeji su ispunjavali više upitnika ako imaju podružnice ili prostore za stalne postave na više lokacija. Od ukupno 144 prijavljene lokacije stalni se postavi u ovom trenutku nalaze na njih 96 (67 %), što ujedno znači da na trećini lokacija nema stalnog postava.

Razlozi za to su nedostatak prostornih uvjeta za stalni postav (kod 16 muzeja), obnova zgrade muzeja (15), što podrazumijeva i zatvorenost muzeja za posjetitelje, rad na novome stalnom postavu (9), a osim njih muzeji su navodili i nedostatak financijskih sredstava, neriješene imovinskopravne odnose te manjak stručnog kadra.

Istraživanjem su obuhvaćeni i podatci o deset stalnih postava koji su uklonjeni zbog posljedica potresa iz 2020. godine, kako bi se dobila potpunija slika stanja s uključenim donedavnim stalnim postavima koji bi bez potresa i dalje bili izloženi.

22.05.2022. 14:01:00
http://metro-portal.hr/hrvatski-muzeji-i-stalni-postav/137879/