« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OVAJ BROD ZNA KUD PLOVI

Hrvatski brodari spremni za ulazak u EU

Prema riječima državnog tajnika za more Maria Babića, Hrvatska je ispunila sve zahtjeve za zatvaranje poglavlja 14 "Prometna politika"

Državni tajnik za more Mario Babić tvrdi da je hrvatsko pomorstvo spremno za Europu
Državni tajnik za more Mario Babić tvrdi da je hrvatsko pomorstvo spremno za Europu (Vladimir Ivanov/CROPIX)
Više o

Hrvatska

,

brodari

,

Mario Babić

,

otvorenje klizališta

,

klizalište Tuškanac

,

klizalište Velesajam

Hrvatsko pomorstvo ispunilo je sva mjerila Europske komisije i spremni smo za ulazak u Europsku uniju u kojoj će hrvatski brodari i dalje moći dobivati državne potpore, izjavio je na konferenciji za novinare održanoj u povodu Europskog dana pomorstva, koji je obilježen u Zadru, državni tajnik za more Mario Babić.

Veliki uspjeh hrvatskog pomorstva jest što smo u pregovaračkom procesu uspjeli dobiti odgodu primjene kabotaže, i to za linijske brodare do 31. prosinca 2016., a za izletničku flotu dvije godine manje, rekao je Mario Babić na konferenciji. Nakon dugog razdoblja na sivoj listi, hrvatska je zastava od ove godine na bijeloj listi Pariškoga memoranduma, čime su ispunjeni zahtjevi za zatvaranje Poglavlja 14 "Prometna politika" u postupku pregovora s Europskom unijom, rekao je Babić i objasnio da je time ostvaren napredak u poboljšanju kvalitete brodova pod domaćom zastavom.

Hrvatska će krajem godine uspostaviti sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom, što će pridonijeti povećanju sigurnosti plovidbe i zaštiti Jadrana, istaknuo je državni tajnik, dodajući da će, osim zapošljavanja novih djelatnika, koje su uz pomoć novca Europske unije školovali Finci i Talijani, biti instalirano deset radarskih postaja čiju je nabavu također sufinancirala Unija.

Na konferenciji na koju zbog spriječenosti nije stigao najavljeni ministar Božidar Kalmeta, državni tajnik Babić je najavio da će se za sve hrvatske pomorce uvesti beneficirani radni staž. Ocijenio je da je za pomorce učinjen velik pomak socijalnom reformom prije dvije godine, kada je u sustav socijalnog i mirovinskog osiguranja ušlo oko 12.600 pomoraca.

Najavio je i nastavak stipendiranja učenika i studenata, koji trenutačno primaju oko 600 stipendija. Podsjetio je i da je nakon 102 godine izgrađen školski brod, a u pripremi je i alternativni model izobrazbe za stjecanje zvanja za one pomorce koji nemaju visokoškolsku naobrazbu.

Po njegovim riječima, napredak je ostvaren i u obnovi flote hrvatskih brodara koji će do 2012. dobiti potporu do 240 milijuna kuna za izgradnju 11 brodova. Kako je rekao, isto toliko brodova izgrađeno je u mandatu ove vlade za putničku flotu Jadrolinije i Rapske plovidbe, koja je pomlađena s 26 na 20 godina. S četiri milijuna kuna sufinancirana je izgradnja i rekonstrukcija 44 plovila malih brodara, kojima će se i dalje isplaćivati potpora za razliku u cijeni pogonskoga goriva kako bi bili konkurentni s brodarima u Europskoj uniji.

U hrvatskim lukama u tijeku su veliki radovi na izgradnji i modernizaciji infrastrukture, vrijedno 540 milijuna eura, rekao je Babić te najavio uskoro ulaganja u izgradnju ribarskih luka koje će biti opremljene i za popravak ribarica. Ta će ulaganja, objasnio je, biti omogućena preusmjeravanjem oko 53 milijuna neiskorištenih kuna deponiranih u HBOR-u, što je ostalo od programa obnove i modernizacije ribarske flote.

Uz predstavnike ministarstva, na konferenciji su bili i zadarski župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Zvonimir Vrančić, ravnatelj Uprave Uprave za sigurnost plovidbe Joško Nikolić, lučki kapetani i ostali.

 

20.05.2010. 20:34:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Vijesti
    12.12.2011. 23:04
    Hrvatski brodari spremni za ulazak u EU! Nadamo se da ga stranci prije toga neće pokupovati!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh