« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SINDIKATI:

Najava izmjena Zakona o radu je kap koja je prelila čašu

Vlada predlaže da pravila kolektivnog ugovora nakon njegova isteka ili otkaza vrijede do sklapanja novog ugovora, a najduže šest mjeseci

Kosor Šuker vlada
Kosor Šuker vlada (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

sindikati

,

Vlada RH

,

radnici

,

kolektivni ugovor

,

ZOR

,

Zakon o radu

Odluka sindikalnih središnjica da neće sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) te da će hitno sazvati 2. Svesindikalni sabor motivirana je nezadovoljstvom sveukupnim stanjem i ponašanjem Vlade i poslodavaca u krizi, ali "kap koja je prelila čašu" je najava izmjene čl. 262. Zakona o radu (ZOR) kojom bi se, po mišljenju sindikalca, uništio sustav kolektivnih ugovora (KU).

Vlada u Nacrtu prijedloga izmjena ZOR-a predlaže da produžena primjena pravnih pravila KU-a nakon njegova isteka ili otkaza vrijedi "do sklapanja novog KU-a, a najduže šest mjeseci."

Dosadašnje rješenje omogućilo je radnicima da uživaju sva prava iz svojih ugovora o radu i KU-a sve do sklapanja novog KU-a, ako nije određen drugačiji rok njegova trajanja, a sada bi se to ukinulo, upozoravaju iz sindikalnih krugova.

Time se praktički državi i poslodavcima omogućuje da otežu pregovore sa sindikatima tih šest mjeseci dok ne istekne KU, a potom mogu donošenjem Pravilnika o radu izbjeći ugovaranje svih prava koja nisu utvrđena ZOR-om i nekim drugim zakonima, ističu sindikalci.

To pak znači da poslodavac može bez problema radnicima ukinuti božićnice, regrese, dar za djecu, smanjiti naknade za prekovremeni, noćni rad, rad nedjeljom i blagdanima, skratiti godišnje odmore itd.

Sindikati su u više navrata isticali da su kolektivni ugovori za njih "Sveto pismo" i da bi Vladino diranje u sustav kolekitvnih ugovora moglo isprovocirati masovne sindikalne prosvjede, pa čak i opći štrajk.

Predsjednik Hrvatskih laburista-stranke rada Dragutin Lesar, koji također osuđuje najavu izmjene ZOR-a, pozvao je danas sindikate da organiziraju prikupljanje 450 tisuća potpisa za referendum protiv takva Vladina poteza.

Uvjeren je da Vlada izmjene kani provesti prvenstveno jer želi otkazati KU-e u javnom i državnom sektoru, ali taj će se trend najkasnije u roku od tri mjeseca "preliti" i u privatni sektor gdje će poslodavci također iskoristiti gospodarsku krizu kao argument za otkazivanje KU-a.

S druge strane, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, koji trenutno obnaša dužnost predsjednika GSV-a, ocijenio je danas potez sindikata "ishitrenim" naglasivši da izmjene ZOR-a još nisu usvojene.

Kalmeta je izjavio da sindikalni čelnici "ne žele shvatiti kakvo je vrijeme, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi i svijetu". Podsjetio je da su iz Vlade zvali sindikate na razgovor o izmjenama ZOR-a prošlog tjedna, ali se sindikalni čelnici nisu odazvali. Najavio je da će ih na razgovor ponovno pozvati idućeg tjedna.

"Mi želimo to (izmjene ZOR-a) raspraviti", kazao je i dodao da neke pogodnosti koje su se mogle davati nekad, kad je BDP rastao pet-šest posto, danas jednostavno ne mogu egzistirati. (hina/metro-portal)

20.05.2010. 19:22:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh