« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina

HOK ipak neće tužiti predsjednika Josipovića za klevetu

UO HOK-a ne želi podnositi tužbu jer smatra da bi se ona mogla iskoristiti za politička razračunavanja u kojima Komora ne želi sudjelovati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

HOK

,

Anto Nobilo

,

Ivo Josipović

Upravni odbor Hrvatske odvjetničke komore (HOK) zaključio je danas kako u cjelosti stoji iza svog predsjednika Lea Andreisa, no odlučio je kako HOK neće pokrenuti kazneni postupak protiv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića zbog klevete, jer smatra da bi se to iskoristilo u političkim razračunavanjima.

"Upravni odbor HOK-a u cijelosti stoji iza svog predsjednika Lea Andreisa i u potpunosti podržava njegove izjave i aktivnosti. Bez obzira što je stav Upravnog odbora da su izjave predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića protiv Hrvatske odvjetničke komore i njenog predsjednika Lea Andreisa neistinite i krajnje neprimjerene funkciji koju obavlja, Hrvatska odvjetnička komora ne želi, kao i nikada do sada, sudjelovati u političkim raspravama", priopćeno je nakon sjednice Upravnog odbora HOK-a, održane danas u Zadru.

"Stoga je stav Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke komore da bi se podnošenje tužbe, o kojoj bi konačni odgovor dalo za to jedino nadležno tijelo - sud, u ovom trenutku iskoristilo u političkim razračunavanjima. Upravni odbor HOK-a ustraje u stajalištu da Hrvatska odvjetnička komora djeluje potpuno neovisno od bilo koje političke opcije, kao i uvijek do sada", stoji u priopćenju.

Pokretanje kaznenog postupka zbog klevete protiv predsjednika Josipovića od Upravnog odbora HOK-a zatražio je predsjednik HOK-a Leo Andreis, zbog Josipovićeve izjave kako se "ne sjećam vremena, ili je ono bilo jako davno u nekom prošlom sustavu, kada je odvjetnička komora ovako promptno reagirala na poticaje iz politike".

Predsjednik Josipović je to rekao komentirajući stegovni postupak koji je HOK pokrenuo protiv odvjetnika Ante Nobila zbog intervjua u tjedniku "Globus". U tom intervjuu Nobilo je, uz ostalo, rekao kako istražna tijela nastoje suziti istragu u slučaju HEP-a i TLM-a protiv njegovog branjenika, bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, kako bi zaštitili članove Vlade, a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Inače, u današnjem je dnevnom tisku, kao plaćeni oglas, objavljeno priopćenje predsjednika HOK-a Andreisa od 17. svibnja, kojim se, kako se navodi, "reagiralo na netočne i neistinite napise o djelovanju HOK-a u vezi s javnim istupima odvjetnika Ante Nobila", a koji, ističe se, "mediji nisu prenijeli u integralnom tekstu, a HOK želi upoznati javnost s njegovim cjelovitim sadržajem". (hina/metro-portal)

20.05.2010. 21:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh