« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NOVO ZADUŽENJE

Hrvatska planira prikupiti najmanje 500 milijuna dolara

Novo vanjsko zaduživanje organiziraju Barclays, Citigroup i JP Morgan, perjanice krize bankarskog sustava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

vanjski dug

,

Citigroup

,

Barclays

,

državne obveznice

,

D'Agapeyeff

Hrvatska planira prikupiti najmanje 500 milijuna dolara u prvoj prodaji obveznica denominiranih u dolarima od listopada 2009., izvijestila je u utorak poslovna novinska agencija Bloomberg News.

Ističući da Hrvatska novim vanjskim zaduživanjem nastoji oživjeti svoje gospodarstvo, Bloomberg navodi da će 10-godišnje obveznice imati prinos oko 6,75 posto, pozivajući se na bankara uključenog u prodaju koju organiziraju britanska banka Barclays i američke banke Citigroup i JPMorgan.

Hrvatska je prikupila 1,5 milijardi dolara od 10-godišnjih obveznica prodavanih u listopadu 2009., uz prinos od 7 posto, prema podacima koje je kompilirao Bloomberg.

Cijena obveznica pala je prvi puta u tri dana, povećavajući prinos za 17 baznih bodova na 6,37 posto u 15:35 sati u Zagrebu, pokazale su cijene UBS AG-a na Bloombergu.

Agencija navodi da je Međunarodni monetarni fond (MMF) u lipnju Hrvatskoj smanjio prognozu za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010. na 0 posto, s 0,2 posto rasta u travnju. Hrvatska ekonomija smanjila se za 5,8 posto prošle godine na padu izvoza, ulaganja i potrošnje, te manjeg priljeva kapitala.

Dugoročni dug Hrvatske ima ocjenu BBB, dvije razine iznad ne-investicijskog rejtinga kod bonitetske kuće Standard & Poor's, te ocjenu Baa3, što je najniži investicijski rejting, kod Moody's Investors Servicea.

Dodatni prinos koji investitori traže za posjedovanje duga tržišta u nastajanju, iznad prinosa na dugu američkog ministarstva financija, pada već drugi dan, na 3,33 postotnih bodova, prema JPMorganovu EMBI+ indeksu. (hina/metro-portal)

07.07.2010. 07:52:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh