« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PAWEL SAMECKI:

Hrvatska mora ubrzati pripreme za korištenje kohezijskih sredstava EU-a

VIDEO - Za prve dvije godine članstva Hrvatske u EU, 2012. i 2013., predviđeno je 2,2 milijardi eura kohezijskih sredstava, najavio je Samecki

Pawel Samecki
Pawel Samecki (Infopunkt.tv)
Više o

Europska unija

,

Europska komisija

,

Pawel Samecki

,

europski fondovi

,

kohezijska sredstva

,

Instrument za pretpristupnu pomoć

,

IPA

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Pawel Samecki pozvao je u utorak u Zagrebu hrvatske vlasti da ubrzaju pripreme za korištenje kohezijskih sredstava iz europskih fondova, koja za 2012. i 2013. iznose 2,2 milijardi eura.

Povjerenik Samecki razgovarao je u ponedjeljak i utorak u Zagrebu s premijerkom Jadrankom Kosorom i drugim dužnosnicima hrvatske Vlade te Sabora o stanju u hrvatskim pristupnim pregovorima, s osobitim naglaskom na regionalnu politiku i uvjete koje Hrvatska treba ispuniti kako bi u potpunosti iskoristila sredstva iz europskih fondova.

Samecki je istaknuo da je za prve dvije godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji, 2012. i 2013., predviđeno 2,2 milijardi eura kohezijskih sredstava, što je 20 puta više od razine potpore koju prima sada kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

"Pozivam hrvatske vlasti da ubrzaju pripreme u svim područjima (...) kako bi u potpunosti iskoristile taj financijski paket", rekao je Samecki na konferenciji za novinare.

Hrvatska, istaknuo je, mora uspostaviti odgovarajuću administrativnu strukturu za upravljanje i kontrolu korištenja europskih sredstava, a za to su potrebni stručni kadrovi u državnoj službi, čiji će broj trebati "značajno" povećati.

Potrebno je također osigurati sredstva za sufinanciranje projekata, bilo na lokalnoj ili nacionalnoj razini, jer europski fondovi pokrivaju najviše 85 posto iznosa, dodao je.

Ugovaranje projekata s Hrvatskom u sklopu pretpristupnih fondova do sada se, po njegovim riječima, odvija "dobro", no potrebno je ubrzati njihovu provedbu.

"Vjerujem da će hrvatske vlasti ostvariti svoje planove i finalizirati pregovore s EU-om do kraja ove godine, no to još nije zajamčeno i mnogo ovisi o tome koliko će Hrvatska uložiti napora", poručio je Samecki.

Europska unija kohezijsku politiku provodi kroz Kohezijski fond i dva strukturna fonda - Europski socijalni fond i Fond za regionalni razvoj.

Kohezijski fond namijenjen je za financiranje velikih infrastrukturnih projekata u EU-u na području prometa i zaštite okoliša. Pravo na sredstva iz Kohezijskog fonda imaju članice čiji je BDP po stanovniku manji od 90 posto prosjeka EU-a.

Iz dva strukturna fonda financiraju se razvojni projekti koji pridonose smanjivanju razlika između razvijenijih i manje razvijenih dijelova EU-a kao i promicanju ukupne konkurentnosti europskog gospodarstva.

EK: Hrvatska ulazi u EU u siječnju 2012.

Samecki je u Hrvatskom saboru o pripremama Hrvatske za korištenje europskih fondova razgovarao s Nevenom Mimicom, predsjednikom Odbora za europske integracije, Vesnom Pusić, predsjednicom Nacionalnog odbora, Mariom Zubovićem, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i Zlatkom Koračevićem, predsjednikom Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Prema priopćenju iz Sabora, Samecki je rekao da Europska komisija kao pretpostavljeni datum ulaska Hrvatske u EU navodi siječanj 2012. godine pa su i prva sredstva namijenjena za 2012. i 2013. godinu.

Mimica je rekao da je korištenje europskih fondova posebno značajno u vremenu gospodarske krize i dodao da treba učiniti sve da se privuku sredstva koja se dodjeljuju, ne dopuštajući mogućnost da ostanu neiskorištena.

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić naglasila je da Hrvatska treba poboljšati administrativne kapacitete za privlačenje sredstava i da bi država trebala stajati iza svakog projekta koji se kvalificirao i uklapa se u razvojnu strategiju zemlje, stoji u priopćenju Sabora. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 15:54:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh