« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PUSTI MILIJUNI

Josipović u kampanji potrošio devet, a Bandić više od 15 milijuna kuna

Bandić je od donacija prikupio 8,6 milijuna kuna pa mu za pokriće ukupnih troškova nedostaje oko 6,6 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

predsjednički izbori

,

predsjednički kandidat

,

financiranje kampanje

,

Ivo Josipović

,

predsjednička kampanja

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović objavio je da je u predsjedničkoj kampanji potrošio 8.950.325 kuna, dok je njegov protukandidat Milan Bandić objavio da je ukupno potrošio 15.278.984 kuna, što je oko 6,6 milijuna kuna više nego što je u kampanji prikupio.

Kandidati su te podatke objavili na svojim internetskim stranicama, a trebali su ih sinoć do ponoći dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu.

Josipović je objavio konačno izvješće neovisnog revizora o financiranju izborne promidžbe koje se odnosi na razdoblje do 25. siječnja, te detaljni pregled donacija. U ukupnom iznosu od oko 9 milijuna kuna najviše je osigurao SDP (6,8 milijuna kuna), a slijede građani sa 965 tisuća kuna te tvrtke sa 565 tisuća kuna.

Josipović je za kampanju digao i kredit od 500 tisuća kuna, a gotovo 84 tisuće kuna prikupljeno je iz ostalih izvora (rad volontera i kamate od banaka). Među tvrtkama donatorima po visini donacije ističu se Dioki sa 200 tisuća kuna, te Maksima komunikacije sa 162 tisuće kuna. Najviša donacija građana iznosila je 90 tisuća kuna, a većina ih se kretala od 100 do 500 kuna.

Bandiću nedostaje oko 6,6 milijuna kuna

Predsjednički kandidat Milan Bandić od 4. studenog 2009. do 10. siječnja ove godine potrošio je nešto više od 15 milijuna kuna, no od donacija je uspio prikupiti 8,6 milijuna kuna pa mu za pokriće ukupnih troškova u kampanji nedostaje oko 6,6 milijuna kuna.

Od građana je prikupio gotovo 8 milijuna kuna, dok je od tvrtki dobio nešto više od 600 tisuća kuna. Najveći iznos od 300 tisuća kuna Bandiću je dala je tvrtka Filip trade, a DBS nekretnine darovala je 90 tisuća kuna.

Najviša donacija građana je iznosila 90 tisuća kuna, a među onima koji su darovali taj iznos zabilježeno je i nekoliko anonimnih donatora. Bandić je naveo kako je u kampanji potrošio i 13.500 kuna vlastitih sredstava.

U Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) potvrđeno je kako je 11 predsjedničkih kandidata do isteka roka, jučer u ponoć, predalo svoja izvješća o visini i izvorima sredstava za financiranje izborne kampanje. Izvješće nije predao jedino kandidat Slavko Vukšić.

DIP će obrađene podatke objaviti u roku od osam dana u Narodnim novinama, a oni su dostupni i na službenim stranicama DIP-a www.izbori.hr. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 15:59:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh