« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Lech Walesa:

Hrvatska je već trebala biti u Europskoj uniji

Bio sam na čelu borbe za svijet koji je u stvaranju, ali sam zabrinut presporim ujedinjenjem Europe, poručio je Walesa

(Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

ulazak u EU

,

Lech Walesa

,

Raspad komunizma u Europi

Lech Walesa, čuveni vođa poljske Solidarnosti, dobitnik Nobelove nagrade za mir i prvi predsjednik postkomunističke Poljske, izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo sporim procesom ujedinjenja Europe i istaknuo da je Hrvatska već trebala biti u EU.

"Bio sam na čelu borbe za svijet koji je u stvaranju, ali sam zabrinut sporošću procesa... europsko se ujedinjenje presporo odvija", kazao je Walesa u kratkom obraćanju novinarima uoči sutrašnje konferencije "Raspad komunizma u Europi: 1989.-2009., 20 godina poslije".

Prema njegovim riječima, Hrvatska je već trebala biti u Europskoj uniji i "na prvi je pogled kudikamo bliže Europi nego zemlje koje su već u Uniji".

Ocijenio je da je EU nužnost te da Hrvatska i ostale europske zemlje moraju u određenim područjima predstavljati "jedno".

"Postoje teme, poput ekologije i gospodarstva koje se trebaju rješavati na razini cijelog europskog kontinenta", kazao je Walesa i dodao da je pred "našom generacijom šansa za ostvarenje mira, jedinstva i dobrobiti".

Glede konferencije o raspadu komunizma, Walesa je kazao da je "cijeli svoj život posvetio borbi protiv komunizma".

"Drugo tisućljeće smo otvorili bez komunizma", kazao je Walesa i podsjetio na važnu ulogu pokojnog pape Ivana Pavla II.

Konferenciju o raspadu komunizma organizira nevladina udruga Centar za obnovu kulture (COK). Centar je osnovan u veljači 2009. s ciljem promicanja dostojanstva svake ljudske osobe te sudjelovanja u javnoj raspravi o svim temama od značaja za moderno hrvatsko društvo.

Na konferenciji će u petak osim Walese sudjelovati i Damian von Stauffenberg, predsjednik Obrazovne inicijative za srednju i istočnu Europu (EICEE), Robin Harris, bivši savjetnik premijerke Margaret Thatcher, Mart Laar, bivši premijer Estonije i John O'Sullivan, glavni urednik Radija Slobodna Europa.

Walesa se prije susreta s novinarima sastao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Bivši predsjednik Poljske je, govoreći o Europskoj uniji danas, istaknuo kako su pred Europom dva velika zadatka, a to su jačanje zajedništva i jednakosti među narodima.

Premijerka Kosor je tijekom susreta s Walesom podsjetila kako je djelovanje Lecha Walese inspiriralo mnoge u Hrvatskoj te istaknula njegov ključni doprinos u rušenju totalitarizma i promicanju slobode i demokracije u srednjoistočnoj Europi. Premijerka je spomenula težak put koji je Hrvatska prošla 90-tih godina, put do osamostaljenja, u kojem su izgubljeni mnogi ljudski životi i pretrpljenii veliki materijalni gubici. Danas je Hrvatska pred ulaskom u Europsku uniju, naglasila je, te zahvalila Poljskoj i poljskom narodu na potpori Hrvatskoj na njenom euroatlantskom putu.

Razgovaralo se također o izazovima gospodarske situacije ali i o prilikama koje pružaju europske integracije. U tom smislu, predsjednica Vlade Kosor izvijestila je, da je na sjednici Vlade donijeta Odluka o drugom krugu privatizacije šest hrvatskih brodogradilišta.

Predsjednica Vlade Kosor rekla je da Hrvatsku i Poljsku vežu brojne sličnosti, teška povijest zemalja, srednjoeuropska kultura, kršćanski korijeni, a u tom kontekstu prisjetila se pokojnog Pape Ivana Pavla II, koji je svoju bliskost i naklonost Hrvatskoj iskazivao nebrojeno puta a Hrvati su ga doživljavali potpuno svojim.

Bivši predsjednik Poljske izvijestio je predsjednicu Kosor o Konferenciji o životu i djelu Svetog oca koja će se održati iduće godine u Poljskoj te je zatražio da i Vlada RH bude pokrovitelj te Konferencije što je premijerka s radošću prihvatila, navodi se u priopćenju Ureda Vlade za odnose s javnošću. (hina/metro-portal)

03.12.2009. 21:30:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh