« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
SRAMOTNO

Hrvate se trpa jeftinim lijekovima protiv depresije

Benzodiazepini su skupina psihoaktivnih lijekova koji služe kao depresanti i često se koriste kako bi pomogli pacijentima da prevladaju bol i anksioznost i omoguće im lakši san

Lijekovi vode u ovisnost
Lijekovi vode u ovisnost (Shutterstock)
Više o

lijekovi

,

depresija

,

ovisnost

,

benzodiazepin

Depresija je prerasla u epidemiju, što u Hrvatskoj niti ne čudi previše kad se uzme u obzir stanje države i gospodarstva te općeg nepovjerenja u mogućnost rješenja svih problema koji pritišću običnog čovjeka.

Naravno, kad netko napokon prizna sam sebi da je u depresiji, ode liječniku i - upravo je napravio prvi korak ka ovisnosti, vjerovali ili ne.

Naime, u Hrvatskoj se za liječenje depresija previše koriste jeftiniji lijekovi, koji uzrokuju psihološku i fizičku ovisnost, rezultati su usporednog istraživanja između Hrvatske i Švedske koji će biti objavljen u međunarodnom časopisu.

Skupina hrvatskih i švedskih stručnjaka pripremila je za objavu u online časopisu "Expert Review of Pharmacoeconomics & Outcomes" rezultate istraživanja upotrebe psihotropnih lijekova, u kojem je otkriveno da se u Hrvatskoj najviše propisuju benzodiazepini, a u Švedskoj antidepresivi, jer su benzodiazepini potencijalno neprikladni.

Benzodiazepini su skupina psihoaktivnih lijekova koji služe kao depresanti i često se koriste kako bi pomogli pacijentima da prevladaju bol i anksioznost i omoguće im lakši san.

Najpoznatiji predstavnici su diazepam, u koji spadaju apaurin i bensedin; lorazepam i bromazepam u koje spadaju leksaurin i leksilijum; te alprazolam u koji spadaju ksanaks i ksalol.

U Švedskoj se benzodiazepini nalaze na popisu lijekova s ograničenom upotrebom i smatraju se potencijalno neprikladnim, posebno kod starijih osoba.

Psihotropni lijekovi u porastu

Propisivanje psihotropnih lijekova je posvuda u porastu. U Hrvatskoj je poraslo s 127 propisanih dnevnih doza u 2014. na 131 propisanu dnevnu dozu u 2015. godini. Švedska znatno više koristi psihotropne lijekove. Ona je svoju potrošnju povećala s 183 propisane dnevne doze u 2014. na 188 propisanih dnevnih doza u 2015. godini.

Međutim, postoje znatne razlike, ističu autori istraživanja. U Hrvatskoj je uporaba benzodiazepinskih derivata iznosila 72,5 propisanih dnevnih doza u 2014. godini i povećala se na 74,4 propisanih dnevnih doza u 2015. godini, dok je u Švedskoj upotreba benzodiazepina u obje godine iznosila samo po 11,2 propisanih dnevnih doza.

U Hrvatskoj je upotreba anksiolitika bila 4.8 puta veća, a uporaba benzodiazepinskih derivata 6.7 puta veća nego u Švedskoj, pokazuju rezultati.

04.11.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh