« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
ZANIMLJIVO

Hranite se zdravo? Blago vama...

Jednostavno se, s obzirom na stanje u trenutnom globalnom sustavu poljoprivrede, ne možemo svi zdravo hraniti

Zdrave hrane ima premalo!
Zdrave hrane ima premalo! (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

voće

,

povrće

Zdrava prehrana jedan je od stupova zdravog načina života, no koliko je ona zapravo dostupna ljudima? Izgleda ne baš dovoljno, jer je nova studija potvrdila kako svijet ne proizvodi dovoljno voća i povrća kako bi svi ljudi vodili zdrav način života.

Studija je objavljena u časopisu PLOS One, a vodilo ju je sveučilište u Guelphu promatrajući globalnu poljoprivrednu proizvodnju.

"Jednostavno se, s obzirom na stanje u trenutnom globalnom sustavu poljoprivrede, ne možemo svi zdravo hraniti", izjavio je koautor studije Evan Fraser.

Tim istraživača radio je s pretpostavkom da polovica naše prehrane mora sadržavati voće i povrće. Zatim četvrtina cjelovite žitarice, a druga četvrtina treba sadržavati proteine, masti i mliječne proizvode. To su preporuke harvardskog vodiča "Zdrave prehrane".

Zatim su uspoređivali koliko se zemljišta koristi za poljoprivredu i koliko ih je potrebno za ispuniti ove smjernice.

Projicirali su nalaze do 2050. kad bi globalno stanovništvo moglo dosegnuti brojku od 9,8 milijardi, prema UN-u.

Žitarica, šećera i masnoća ima dovoljno za sve. Istovremeno, voća, povrća, proteina i bjelančevina ipak nema dovoljno za sve potrebe.

"Sada proizvodimo 12 porcija žitarica po osobi umjesto preporučenih osam. Zatim pet porcija voća i povrća umjesto 15, te tri porcije ulja i masti umjesto jedne. Proizvodimo i tri porcije proteina umjesto pet i četiri porcije šećera umjesto nijedne", navodi se u priopćenju. 

Jedan od razloga je da zemlje u razvoju imaju tendenciju fokusirati se na ugljikohidrate, koje je lako proizvesti.

21.09.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh