Hrana koju ne smijete zamrzavati
Vrući dani donose dodatno opterećenje hladnjacima, a neki veselo trpaju zamrzivače misleći da će tako sačuvati hranu - da, ali ne svaku
Zamrzavanje hrane može se na prvi pogled činiti idealnim rješenjem za vrele dane, no postoje neke vrste hrane koje se ni u kom slučaju ne smiju stavljati u zamrzivač.
Pržena i pečena hrana - već pripremljena hrana, pržena u dubokom ulju ili na roštilju poput krumpirića, pohanog mesa ili povrća te pečenja nakon zamrzavanja više nikada neće biti ista. Njezina hrskava struktura i okus potpuno će nestati te će postati gnjecava i vlažna. Izbjegavajte zamrzavanje pečene hrane.
Hrana koja sadrži velike količine vode - krastavce, klice, rotkvice, lubenicu, naranče nikako ne bi smjeli zamrzavati. Ove su namirnice prepune tekućine koja se tijekom procesa kristalizira i nakon odmrzavanja potpuno mijenja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. S druge strane, svježa zelena salata će pak uvenuti i postati smeđa.
Svježa i kuhana jaja - jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ju je koristiti svježu. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promijeniti strukturu namirnice. Svježa jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuhana jaja će postati gumena. Želite li ipak zamrznuti jaja izvadite ih iz ljuske i spremite ih u zamrzivač u posudice ili vrećice.
Mliječni proizvodi - iako zamrzavanje jogurta, svježih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi se trebale naći u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utječu na izgled i strukturu mliječnih nakon odleđivanja te će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i niti približno ukusni kao kada su svježi.
Stoga, pripazite što stavljate u zamrzivač.
Novi komentar