« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
OPREZNO

Hrana koju ne smijete zamrzavati

Vrući dani donose dodatno opterećenje hladnjacima, a neki veselo trpaju zamrzivače misleći da će tako sačuvati hranu - da, ali ne svaku

U hladnjak da, u zamrzivač ne
U hladnjak da, u zamrzivač ne (Arhiva)
Više o

hrana

,

savjeti

,

zamrzivač

,

smrznuta hrana

Zamrzavanje hrane može se na prvi pogled činiti idealnim rješenjem za vrele dane, no postoje neke vrste hrane koje se ni u kom slučaju ne smiju stavljati u zamrzivač.

Pržena i pečena hrana - već pripremljena hrana, pržena u dubokom ulju ili na roštilju poput krumpirića, pohanog mesa ili povrća te pečenja nakon zamrzavanja više nikada neće biti ista. Njezina hrskava struktura i okus potpuno će nestati te će postati gnjecava i vlažna. Izbjegavajte zamrzavanje pečene hrane.

Hrana koja sadrži velike količine vode - krastavce, klice, rotkvice, lubenicu, naranče nikako ne bi smjeli zamrzavati. Ove su namirnice prepune tekućine koja se tijekom procesa kristalizira i nakon odmrzavanja potpuno mijenja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. S druge strane, svježa zelena salata će pak uvenuti i postati smeđa.

Svježa i kuhana jaja - jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ju je koristiti svježu. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promijeniti strukturu namirnice. Svježa jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuhana jaja će postati gumena. Želite li ipak zamrznuti jaja izvadite ih iz ljuske i spremite ih u zamrzivač u posudice ili vrećice.

Mliječni proizvodi - iako zamrzavanje jogurta, svježih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi se trebale naći u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utječu na izgled i strukturu mliječnih nakon odleđivanja te će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i niti približno ukusni kao kada su svježi.

Stoga, pripazite što stavljate u zamrzivač.

06.08.2015. 15:05:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh