« Život
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO

Ima li genetika veze s politikom? Ima!

Ako vam susjed nemilice pušta domoljubne pjesme ili napjeve iz nekih olovnih vremena, nemojte ga odmah zatući - nije on kriv

Političko opredjeljene stvar je gena
Političko opredjeljene stvar je gena (Shutterstock)
Više o

genetika

,

geni

,

politika

,

gen DRD4

Već godinama ideja da bi biološki faktori mogli utjecati na političko usmjerenje zanima politologe, psihologe i javnost, a sada su znanstvenici potvrdili da postoji veza između genetike i političkih preferencija

Je li moguće da naš izbor lijevih ili desnih, konzervativaca ili liberala, ovisi o tome što su nam biološki prenijeli naši roditelji, upitali su se Richard P. Ebstein sa sveučilišta u Singapuru i njegovi kolege.

Većina naših osobina, kao što su boja kože, visina, neke bolesti, ovise o našim genima. Ebstein je s kolegama proučavao genom 1771 studenta svog sveučilišta koji pripadaju etničkoj skupini Han, glavnoj u Kini. Objavio je da su dobili dokaze o vezi između jedne genetske varijante i političkih ideja.

Po njima, gen DRD4 koji igra ulogu u prijenosu dopamina mogao bi utjecati na naš politički izbor, posebno kod žena.

Deseci ranijih studija potvrdili su usku vezu između političkog mišljenja i karakternih osobina. Tako konzervativci vole red i strukturirani život, a i koherentniji su u načinu na koji donose odluke.

Liberali, s druge strane, pokazuju bolje snalaženje u nejasnim i kompleksnim situacijama te se lakše prilagođavaju neočekivanim okolnostima.

Stoga, kad vam susjed sljedeći put kaže da mu je politika u krvi - vjerujte, u pravu je.

06.08.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh