« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Hrana koja štiti od gripe i prehlade

Ludo jesensko vrijeme predstavlja pravi izazov za naš imunitet, pa kako bi ostali zdravi i spriječili gripu i prehladu, preporučujemo da vam ove namirnice budu na tanjuru

Cjelovite žitarice su zdrave
Cjelovite žitarice su zdrave (Shutterstock)
Više o

hrana

,

gripa

,

prehrana

,

prehlada

Imunitet je na stalnim iskušenjima kad je vrijeme promjenjivo, stoga, u ove jesenske dane treba posvetiti posebnu pažnju prehrani. Evo što preporučuju nutricionisti:

MASTI I ULJA - biljna ulja, poglavito maslinovo, bućino ulje i ulje repice.

MESO; PERAD; MAHUNARKE; ORASI; JAJA - pileće i pureće meso bez kožice, krta govedina i teletina, iznutrice, jetrica, mahunarke, orasi, bademi, lješnjaci, brazilski orasi, jaja.

MLIJEČNI PROIZVODI - fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira, mliječni i sirni namazi sa niskim udjelom mliječne masti, posni sirevi. Posebice su preporučljivi proizvodi koji sadrže probiotičke bakterije.

OSTALO - pileća, riblja, povrtna juha - svakodnevno, domaći čajevi - šipak, hibiskus, metvica, kadulja, lipa, kamilica, prirodni voćni sokovi i sokovi od povrća, med, matična mliječ, propolis.

POVRĆE - kupus (svježi i kiseli), špinat, paprika, rajčica, cvjetača, zelena salata, kelj, hren, koraba, luk, rotkvice, matovilac, peršin, prokulica, artičoke, kopriva, cikla, češnjak, mrkve, šparoge, brokula, radič, gljive, patlidžan.

SLASTICE I GRICKALICE - suho voće, mliječni deserti, dvopek, krekeri.

VOĆE - limuni, naranče, mandarine, grejp, jabuke, kruške, banane, marelice, ribiz, jagode, maline, borovnice, kupine, nar, kivi.

ZAČINI - hren, đumbir, senf, papar, curry, ginseng.

ŽITARICE - cjelovite žitarice i proizvodi od istih (integralna peciva, kruh, tjestenina, riža).

Dovoljno za prilično bogat meni, slažete li se?

21.11.2016. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh