« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
EHHH...

Hrana koja skraćuje život

Ne postoji jedinstvena formula zahvaljujući kojoj neki ljudi dožive sto godina, no jasno je da određene navike, poput zdrave prehrane, mogu pomoći u tome da dulje živimo

Neke vam stvari stvarno ne trebaju...
Neke vam stvari stvarno ne trebaju... (Arhiva)
Više o

hrana

,

kraći život

Neke namirnice mogu skratiti naš životni vijek - utječu na telomere, komponente u našim stanicama. Ove četiri namirnice mogu doprinijeti skraćivanju telomera, pa bi bilo najbolje ograničiti ih u prehrani ako želite dug i zdrav život.

Alkohol - alkohol je također povezan s nizom zdravstvenih problema. Studija predstavljena na godišnjem sastanku Američke udruge za istraživanje raka 2010. pokazala je da alkohol također može ubrzati skraćivanje telomera. Studija je otkrila da su telomeri bili dramatično kraći kod onih koji su puno pili. Zapravo, telomeri su bili upola kraći kod onih koji su prekomjerno pili nego kod onih koji nisu pa biste trebali voditi računa o tome koliko alkohola pijete.

Crveno meso - veći unos crvenog mesa, poput hamburgera i odreska, dugo se povezuje s bolestima srca i rakom, a to bi moglo biti povezano s učinkom ove vrste mesa na telomere. Za studiju o kliničkoj prehrani štakori su četiri tjedna konzumirali različite namirnice od govedine ili piletine. Kod štakora koji su jeli više crvenog mesa telomeri su bili više skraćeni. Slični su nalazi i za bijelo meso, iako je crveno meso imalo veći učinak.

Gazirana pića - slatki sokovi su definitvno loši za telomere. Studija na 5309 odraslih osoba objavljena u časopisu American Journal of Public Health otkrila je da je dnevna porcija gaziranog pića od 590 mililitara povezana sa starenjem od 4,6 godina. Isto rezultati vrijede i za pušenje. Ispijanje manjih količina gaziranih pića ima slabije učinke, ali je i dalje povezano s bržim starenjem. Iako istraživači nisu pronašli vezu između telomera i dijetalnih gaziranih pića bez šećera, ne znači da su takva pića dobra za vas. Naime, istraživanja pokazuju da je svakodnevno ispijanje dijetnih gaziranih pića povezano s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Prerađeno meso - prerađeno meso poput hrenovki također nije dobro. Studija iz 2008. godine provedena na 840 ljudi, a objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da oni koji jedu jednu ili više porcija prerađenog mesa svaki tjedan imaju kraće telomere od onih koji nisu jeli nikakvo prerađeno meso.

 

27.09.2022. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.09.2022. 20:02
    Ajoj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh