« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
EHHH...

Jesenska depresija - ne možete je izbjeći, samo ublažiti

Jesenska depresija je stvaran problem, a ne izmišljanje gluposti da se ne bi radilo

Kad dođu tmurni dani...
Kad dođu tmurni dani... (Arhiva)
Više o

depresija

,

jesen

,

jesenska depresija

Povratak u svakodnevicu nakon godišnjih odmora, početak nove školske godine, gužve u prometu, financijske obaveze, ali i kišno vrijeme često su razlozi lošeg raspoloženja kod ljudi. Zato sve češće možete čuti za pojam jesenska depresija koja uistinu postoji, ali moguće ju je i izbjeći.

Ovu pojavu prvi je definirao američki psihijatar Norman Rosenthal, a važno je napomenuti da se ovdje ne radi o slučaju kliničke depresije koja ima mnogo ozbiljnije simptome.

Kad je riječ o jesenskoj depresiji, simptomi su zapravo vrlo suptilni pa ih nije uvijek lako prepoznati, a to su najčešće umor, nedostatak motivacije, promjene u apetitu, nesanica ili loše raspoloženje. S obzirom na to da se radi o prolaznom stanju, ne trebate se posebno zabrinjavati ako primijetite koji od simptoma.

Simptomi se pojavljuju krajem jeseni

Prvi znakovi jesenske depresije javljaju se već u drugoj polovici rujna, dok se stanje često pogoršava u siječnju i veljači. Da bi se sa sigurnošću postavila dijagnoza, pojavnost simptoma depresije mora odgovarati izmjeni godišnjih doba te se ponavljati barem dvije godine zaredom. Istraživanja provedena na ovu temu pokazuju da su žene čak šest puta izloženije riziku dobivanja sezonskog afektivnog poremećaja od muškaraca.

Ipak, stručnjaci tvrde da jesensku depresiju možete vrlo jednostavno izbjeći. Pri ublažavanju simptoma pomažu pravilna prehrana, odnosno uravnotežen unos vitamina i minerala, dovoljno sna, vježbanje te provođenje dovoljno vremena u prirodi.

Kada je riječ o vježbanju, uvijek biste prednost trebali dati aktivnostima na otvorenom zbog pozitivnog učinka dnevne svjetlosti. Ako možete, posvetite se tjelovježbi barem 30 minuta, tri do četiri puta u tjednu. Što se tiče vitamina, preporučuje se unos dovoljne količine vitamina C i vitamina B, a od minerala je naročito bitan magnezij.

28.09.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.09.2022. 09:19
    Bsblje ljeto spasava
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh