Neka vas hrana zasiti brže nego druga?
Vjerojatno ste u trgovinama naišli na mnoštvo ambalaža koje obećavaju da će hrana imati izvrstan okus, te ostati svježa i kvalitetna, a i zasitnija nego inače
Neka istraživanja sugeriraju da konzumiranje nekih namirnica, poput čilija i đumbira, može učiniti da se nakon toga osjećamo manje gladnima, ove studije često koriste velike količine hrane i testiraju učinke na životinjama, kaže Gary Frost, predavač na Imperial Collegeu u Londonu. "Testiranje tih učinaka na ljudima nije se dogodilo", dodaje.
Učinak čilija na apetit
Jedna studija proučavala je svojstva kapsaicina u čili paprikama (aktivni sastojak koji čiliju daje ljutinu). Mary-Jon Ludy, izvanredna profesorica nutricionizma i prehrane na Sveučilištu Bowling Green State u Ohiju u SAD-u, prvo je eksperimentirala kod kuće, dodajući čili svojim obrocima dok nije odlučila koja je ukusna i realna količina za nekoga tko živi na američkom Srednjem zapadu.
Zatim je šest puta pozvala 25 ljudi u svoj laboratorij, a hranila ih je juhom od rajčice. Nakon juhe ostali su u laboratoriju četiri i pol sata kako bi se njihov apetit i potrošnja energije mogli mjeriti. Zatim im je poslužen još jedan obrok i rečeno im je da mogu jesti koliko god žele.
Kada su konzumirali juhu koja je sadržavala jedan gram čilija, sudionici su sagorjeli dodatnih 10 kalorija u naredna četiri i pol sata. Sudionici koji su obično jeli čili samo jednom mjesečno izvijestili su da su nakon toga manje razmišljali o hrani, a jeli su 70 kalorija manje kada im je poslužen drugi obrok, u usporedbi s onima koji su obično jeli čili tri puta tjedno ili više.
"To govori nešto važno o doživljavanju ljutine u prehrani", kaže ona.
Sagorijevanje 10 dodatnih kalorija nakon začinjenog obroka neće imati dugoročnih učinaka. Frost ističe da ovakve studije nisu uspjele pokazati nikakve dugotrajne učinke.
Pomaže li kava u suzbijanju apetita?
Još jedna glavna stavka u našoj prehrani za koju se nagađalo da će nas učiniti manje gladnima je kava. Matthew Schubert, docent na odjelu kineziologije na Kalifornijskom državnom sveučilištu, pregledao je koja su istraživanja do sada napravljena kako bi se vidjelo može li u kavi biti nešto što suzbija naš apetit.
Neke studije su otkrile da je ispijanje kave dovelo do nešto veće brzine pražnjenja želuca, ali nijedna studija nije pokazala ništa specifično što bi moglo prigušiti apetit.
"Čak i ako buduća istraživanja otkriju način na koji kava suzbija naš apetit, to bi se vjerojatno pretvorilo samo u konzumiranje 100 ili 200 kalorija manje dnevno, što nije značajno", dodaje Schubert.
Što je s vlaknima?
"Osim specifičnih sastojaka, istraživači su također promatrali makronutrijente i kako bi mogli utjecati na naše apetite. Poznato je da se zbog vlakana dulje osjećamo sitije, a neke studije pokazuju da kako ljudi jedu više vlakana, njihovo debljanje se usporava, ali to je samo kada jedu stvarno velike količine vlakana", kaže Frost.
Umjesto da tražimo određenu hranu kako bismo smanjili apetite, trebali bismo se pobrinuti da pijemo dovoljno vode, jer to nakratko pauzira naš apetit, kaže Martin Kohlmeier, profesor prehrane na Gillings School of Global Public Health u Sjevernoj Karolini u SAD-u,
Novi komentar