« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
PRAVILO TRI SEKUNDE

Hrana koja padne na pod može se jesti - ako ju brzo podignete

Kako bi provjerili mit 'pravilo tri sekunde' znanstvenici su promatrali koliko je potrebno opasnim bakterijama da zaraze hranu koja je pala na pod

Fotografija vijesti
Više o

hrana

,

bakterije

,

čistoća

,

pravilo tri sekunde

,

prljavi pod

Dok neki zaziru od same pomisli, drugi ljudi nemaju problema s konzumacijom hrane koja im je pala na pod, bilo iz razloga da nisu gadljivi ili podsvjesno vjeruju da ako brzo reagiraju opasne bakterije neće stići zaraziti pali komad.

U zapadnom svijetu uvriježilo se vjerovanje u pseudoznanstveno "pravilo tri sekunde" koje tvrdi da se hrana neće okaljati ako se podigne s poda unutar tri sekunde, no to nikada nije znanstveno dokazano u laboratorijskom eksperimentu. Do danas.

Naime, stručnjaci sa sveučilišta Manchester Metropolitan odlučili su provjeriti istinitost mita tako što su neke od najpopularnijih namirnica (kruh i pekmez, šunku, kuhanu tjesteninu, suho voće i kekse) držali na tlu tri, pet i deset sekundi, a potom provjerili bakteriološku kulturu.

Rezultati su pokazali da je hrana s visokim udjelom šećera i soli najsigurnija za jelo nakon što se podigne s poda jer bakterije teško preživljavaju u tako "negostoljubivom" okruženju. Testovi su pokazali vrlo malo bakterija na svim uzorcima bez obzira na vremenske intervale.

S druge strane, kuhana tjestenina je nakon samo tri sekunde bivanja na podu bila zaražena raznim bakterijama među kojima je bila i klebsiella pneumoniae koja može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija, od upale pluća i infekcije urinarnog trakta, a u nekim slučajevima čak i smrti. Razlog je visoki udio vode koja je nužna za razvoj i rast bakterija.

Suhi čajni keksi, zbog očiglednog manjka vlažnosti, pokazali su se kao relativno sigurni za konzumaciju nakon tri, pet i deset sekundi ležanja na podu. Sušeno voće je definitivno postiglo najgore rezultate, svi vremenski intervali su bili dovoljno dugi da uzorci budu zaraženi s klebsiellom te prekriveni s plijesni.

"Na keksima nisu pronađeni štetni organizmi zbog malog udjela vode. Šunka je procesuirano meso koje sadrži sol i nitrate, a oni sprječavaju rast većini bakterija. Bakterije se nisu pojavile na kruhu i pekmezu zbog visokog udjela šećera koji sprječava njihov rast i razvoj", rekla je Kathy Lees, sudionica istraživanja.

28.03.2013. 13:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh