Metro-portal.hr

objavljeno 28.03.2013. 13:24:00
PRAVILO TRI SEKUNDE

Hrana koja padne na pod može se jesti - ako ju brzo podignete

Kako bi provjerili mit 'pravilo tri sekunde' znanstvenici su promatrali koliko je potrebno opasnim bakterijama da zaraze hranu koja je pala na pod

Fotografija vijesti

Dok neki zaziru od same pomisli, drugi ljudi nemaju problema s konzumacijom hrane koja im je pala na pod, bilo iz razloga da nisu gadljivi ili podsvjesno vjeruju da ako brzo reagiraju opasne bakterije neće stići zaraziti pali komad.

U zapadnom svijetu uvriježilo se vjerovanje u pseudoznanstveno "pravilo tri sekunde" koje tvrdi da se hrana neće okaljati ako se podigne s poda unutar tri sekunde, no to nikada nije znanstveno dokazano u laboratorijskom eksperimentu. Do danas.

Naime, stručnjaci sa sveučilišta Manchester Metropolitan odlučili su provjeriti istinitost mita tako što su neke od najpopularnijih namirnica (kruh i pekmez, šunku, kuhanu tjesteninu, suho voće i kekse) držali na tlu tri, pet i deset sekundi, a potom provjerili bakteriološku kulturu.

Rezultati su pokazali da je hrana s visokim udjelom šećera i soli najsigurnija za jelo nakon što se podigne s poda jer bakterije teško preživljavaju u tako "negostoljubivom" okruženju. Testovi su pokazali vrlo malo bakterija na svim uzorcima bez obzira na vremenske intervale.

S druge strane, kuhana tjestenina je nakon samo tri sekunde bivanja na podu bila zaražena raznim bakterijama među kojima je bila i klebsiella pneumoniae koja može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija, od upale pluća i infekcije urinarnog trakta, a u nekim slučajevima čak i smrti. Razlog je visoki udio vode koja je nužna za razvoj i rast bakterija.

Suhi čajni keksi, zbog očiglednog manjka vlažnosti, pokazali su se kao relativno sigurni za konzumaciju nakon tri, pet i deset sekundi ležanja na podu. Sušeno voće je definitivno postiglo najgore rezultate, svi vremenski intervali su bili dovoljno dugi da uzorci budu zaraženi s klebsiellom te prekriveni s plijesni.

"Na keksima nisu pronađeni štetni organizmi zbog malog udjela vode. Šunka je procesuirano meso koje sadrži sol i nitrate, a oni sprječavaju rast većini bakterija. Bakterije se nisu pojavile na kruhu i pekmezu zbog visokog udjela šećera koji sprječava njihov rast i razvoj", rekla je Kathy Lees, sudionica istraživanja.

28.03.2013. 13:24:00
http://metro-portal.hr/hrana-koja-padne-na-pod-moze-se-jesti-ako-ju-brzo-podignete/70657/