« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
AHA!

Hrana koja nema rok trajanja

Namirnica kojima je rok trajanja neograničen ima, a što je najbolje, to nije zato što su prepune nekih čudnovatih konzervansa

Med može stajati vječno
Med može stajati vječno (Arhiva)
Više o

hrana

,

alkohol

,

med

,

ocat

,

šećer

,

riža

,

rok trajanja

,

javorov sirup

U hladnjaku će se uvijek pronaći neka namirnica kojoj je rok trajanja istekao pa je treba baciti, no ako imate nešto od ovoga u kući, može vam stajati koliko god želite.

Med, primjerice, ne može izgubiti svoje kvalitete. Može promijeniti boju ili se kristalizirati, no uvijek će biti siguran za jelo i jednako ukusan. Nizak udio vode u medu odgovoran je za to, jer mikroorganizimi ne mogu preživjeti u takvom okruženju. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu u dobro zatvorenoj posudi i trajat će vječno.

Vrlo slične karakteristike ima i javorov sirup, jedino ako ga baš mislite čuvati godinama, stavite ga u zamrzivač. Šećer je jestiv uvijek, koju god vrstu imali, jer se ni u njemu bakterije ne mogu razvijati, štoviše, niti preživjeti. Čuvajte ga na tamnom, suhom mjestu i nemate problema, jednako kao i sol.

Riža u svim oblicima osim integralne traje zauvijek, a problem sa smeđom rižom je činjenica da sadrži više ulja od ostalih. I njoj pogoduje hladno i suho mjesto.

Od tekućina tu su alkohol i ocat, pa kad sve pogledate, uvijek možete imati nešto za pojesti, ma kakva kriza bila. 

06.02.2014. 11:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh