Hrana koja čuva zdravlje
Istraživanje provedeno u Australiji potvrđuje kako je redovita konzumacija vlakana povezana s manjim rizikom obolijevanja od niza bolesti
Znanstvenici s University of Sydney su na uzorku od oko 1600 ispitanika utvrdili kako osobe koje redovito jedu hranu bogatu vlaknima imaju 80% veće izglede za zdravo starenje.
Kod tih je ispitanika uočen manji rizik za rak, bolesti srca, dijabetes, depresiju i poteškoće s funkcijom pluća.
Sudionici istraživanja su praćeni od 1994. godine, a rezultati su objavljeni u Journals of Gerontology.
Stručnjaci preporučuju dnevni unos od oko 30 grama vlakana iz proizvoda od cjelovitih žitarica, voća i povrća.
Novi nalazi sugeriraju kako je pozitivan učinak vlakana na zdravlje povezan s njihovim utjecajem na koncentraciju šećera u krvi i reduciranje upalnih procesa u organizmu.
Novi komentar