« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
DUGOVJEČNOST

Hrana koja čuva zdravlje

Istraživanje provedeno u Australiji potvrđuje kako je redovita konzumacija vlakana povezana s manjim rizikom obolijevanja od niza bolesti

Jedite hranu punu vlakana
Jedite hranu punu vlakana (Shutterstock)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

vlakna

Znanstvenici s University of Sydney su na uzorku od oko 1600 ispitanika utvrdili kako osobe koje redovito jedu hranu bogatu vlaknima imaju 80% veće izglede za zdravo starenje.

Kod tih je ispitanika uočen manji rizik za rak, bolesti srca, dijabetes, depresiju i poteškoće s funkcijom pluća.

Sudionici istraživanja su praćeni od 1994. godine, a rezultati su objavljeni u Journals of Gerontology.

Stručnjaci preporučuju dnevni unos od oko 30 grama vlakana iz proizvoda od cjelovitih žitarica, voća i povrća.

Novi nalazi sugeriraju kako je pozitivan učinak vlakana na zdravlje povezan s njihovim utjecajem na koncentraciju šećera u krvi i reduciranje upalnih procesa u organizmu.

25.06.2016. 09:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh