« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
SJAJNO!

Hrana bogata vlaknima štiti organizam

Konzumacija već 25 do 30 grama vlakana dnevno ima zaštitni učinak na organizam, a svakih osam grama dnevno više smanjuje ukupnu smrtnost

Vlakna nam trebaju
Vlakna nam trebaju (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

namirnice

,

prehrambena vlakna

Hrana bogata vlaknima poznata je po dobrim učincima na zdravlje, no koliko je moderni čovjek uistinu unosi u organizam, pitanje je koje je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da osnuje povjerenstvo koje je analiziralo rezultate i objavilo ih u časopisu Lancet. 

Svrha ankete bila je razviti nove smjernice u konzumaciji vlaknaste hrane te ustanoviti koji ugljikohidrati najviše štite od nezaraznih bolesti i sprečavaju povećanje tjelesne težine.

- Korist od unosa u organizam vlaknastih namirnica veća je nego što smo ranije mislili - kazao je Jim Mann, suautor istraživanja i profesor nutricionizma na Medicinskom fakultetu Otago. 

Rizik od obolijevanja od koronarnih srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva bio je za 16 do 24 posto niži kod onih koji su redovito jeli hranu bogatu vlaknima. Dakle, zaključili su da konzumacija već 25 do 30 grama vlakana dnevno ima zaštitni učinak na organizam, a svakih osam grama dnevno više smanjuje ukupnu smrtnost, kao i incidenciju srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva za pet do 27 posto. 

Treba istaknuti da je i tjelesna težina osoba koje konzumiraju puno vlaknaste hrane manja nego kod ostalih, oni imaju niži tlak, šećer i vrijednosti kolesterola te manji rizik od razvoja moždanog udara ili karcinoma dojke. 

Znanstvenici podsjećaju da vlakna čiste debelo crijevo djelujući poput četkanja. Takav učinak pridonosi čišćenju bakterija i ostalih nakupina u crijevima što istodobno smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Planirate li u prehranu uvesti više vlaknaste hrane, vodite računa i o tomu da hranu treba dobro sažvakati te da tijekom dana treba piti više vode. 

Nije naodmet spomenuti da jedna kriška kruha od cjelovitih žitarica sadrži dva grama vlakana, šalica kuhane brokule pet grama, jedna naranča tri grama. Nadalje, u jednoj šalici graška nalazi se čak 16,3 grama vlakana (najbolje bi bilo jesti sušena mlada zrna), potom u 100 grama chia sjemenki ima 34,4 grama vlakana, u 100 grama lanenih sjemenki 27 grama, a u sto grama malina 6,5 grama. 

Visoka količina vlakana nalazi se još i u avokadu, artičokama, grahu, bademima, zobenim žitaricama, leći, slanutku, kruškama, jabukama, mrkvi i cikli.

 

02.02.2019. 15:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh