« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 29 dana i 4 sata
KAKO?

Prepoznajte toksične ljude

Osjećate li se ponekad potpuno iscrpljeno nakon druženja s određenom osobom? U pitanju je njihova toksičnost, a možete ih prepoznati po ovim navikama

Nisu dobri ljudi...
Nisu dobri ljudi... (Arhiva)
Više o

toksični prijatelji

,

toksični odnosi

Konstantna negativnost može imati stvarne posljedice kako na mentalno tako i na fizičko zdravlje.

Toksične osobe često su izvor pritiska i stresa - bilo na poslu, ljubavnom životu ili društvu. Kad se družimo s njima osjećamo se iscrpljeno, a ove su stvari tipične za njih. 

1. Neće se ispričati

Bez obzira na to što toksična osoba učini, nikad nije njihova krivica. Teško se nose s priznavanjem krivnje i gotovo će se uvijek radije svađati nego se ispričati. U rijetkim će se slučajevima složiti da su krivi 'pola-pola' uz drugu osobu, ali nikad neće čuti riječ 'oprosti.' Oni se štite ljutnjom i agresijom, a sram im je nepodnošljiv. 

2. Zovu i žale se

Svi imamo loše dane, ali kad postanu navika - to je toksično. Kad vas osoba stalno zove i žali se na sve moguće, to vas iscrpljuje i izaziva miks emocija. Osjećamo krivnju jer nam je dosta slušati 'prijatelja' kako se žali, a s druge strane mu želimo pomoći. Međutim, važno je postaviti granice i smanjiti vrijeme provedeno s toksičnom osobom. Objasnite iskreno osobi zašto se morate distancirati i suočite ju s njezinim stavom.

3.  Ne prihvaćaju 'ne' kao odgovor

Znak da je netko toksičan može biti i kad vas je strah odbiti neki plan, odluku i reći 'ne.' Ako vas traže nešto i odbijete, počnu manipulirati vama. Do tog dolazi jer toksične osobe ne razumiju da i drugi ljudi imaju svoje grance. Imajte na umu da je reći 'ne' sasvim u redu, a posebno kad nešto ne želite napraviti. Podsjećajte sami sebe da niste krivi i da radite dobru odluku. 

4.  Ne vesele se vašem uspjehu

Ako otkrijete svoj uspjeh toksičnoj osobi, ona će najčešće reagirati vrlo umjereno. Čak i kad se potrudi da odglumi reakciju, uočit ćete manjak stvarnog suosjećanja. Čim to primijetite, smanjite kontakt s tom osobom jer na vas projicira svoje nezadovoljstvo i nije vam prijatelj. 

24.09.2020. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  24.09.2020. 18:45
  takve treba iz bjegavat
 2. avatar
  Cranberry
  25.09.2020. 11:33
  Tako je ljube
 3. avatar
  armando
  25.09.2020. 18:45
  pusaa cra:*
 4. avatar
  Cranberry
  25.09.2020. 18:48
  Hejjjj nikako te uloviti
 5. avatar
  armando
  25.09.2020. 18:50
  heeej usporava jedva usao evo me crannnnn
 6. avatar
  Cranberry
  25.09.2020. 18:57
  Ok pusaaaa idemo na jedno mjesto
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh