« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
Bombastičan dan

Bomba u grčkom ministarstvu, švedskoj pošti i na hrvatskoj tvrđavi

Policija diljem Europe ja danas imala pune ruke posla - danas su u Švedskoj, grčkoj i hrvatskoj prijavljene odnosno, pronađene i deaktivirane tri bombe

Eksplolzivna naprava
Eksplolzivna naprava (Deviantart)
Više o

policija

,

bombe

,

eksploziv

,

paket bomba

Grčka policija deaktivirala je u srijedu paket bombu naslovljenu na ministra pravosuđa Harisa Kastanidisa, dva mjeseca pošto je jedna gerilska skupina preuzela odgovornost za slične bombe poslane veleposlanstvima u Ateni i vladama u drugim zemljama. Za pokušaj napada u srijedu nijedna skupina nije preuzela odgovornost. Sumnjivi paket pronađen je nakon sigurnosne provjere u ministarstvu u Ateni. "Sadržava eksploziv, bateriju i neke žice. Pronađeni mehanizam sličan je onome u paketima bombama iz studenoga", rekao je jedan policijski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Suđenje trinaestorici osumnjičenih za slanje paketa bombi u studenome počelo je prošlog mjeseca uz snažne sigurnosne mjere u atenskome zatvoru. Osumnjičeni su članovi anarhističke skupine Vatrene urotničke ćelije, koja je preuzela odgovornost za mnoge bombaške napade od 2009. Policijski dužnosnici izjavili su da je paket s bombom možda poslan u znak solidarnosti s osumnjičenicima.

Nakon eksplozije paketa u srijedu u poštanskom uredu mjesta Borlaene, u središtu Švedske, šest osoba zatražilo je pomoć zbog udisanja dima i prašine, priopćila je policija. "Znamo jedino da je eksplodirao jedan paket", rekao je glasnogovornik regionalne policije. Eksplozija je odjeknula u distributivnom centru jutros poslije osam sati, a u zgradi je bilo tridesetak ljudi. Pirotehničari će analizirati paket i utvrditi njegov sadržaj. Ured nije primio nikakve prijetnje.

Na drugom kraju Europe, u Hrvatskoj, u 13,15 sati nepoznati je muškarac policiji u Slavonskome Brodu dojavio da je na području gradske tvrđave podmetnuta bomba. Kako su u krugu tvrđave dvije škole, zgrada Gradske uprave i Galerija umjetnina, odmah su poduzete sve sigurnosne mjere. Ljudi su evakuirani, a policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu obavljaju pregled. >> NOVO >> Dojava o podmetnutoj bombi u brodskoj Tvrđavi bila je lažna, utvrđeno je pregledom područja i objekata smještenih u Tvrđavi. Obavili su ga policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu, a postupak je završio oko 15 sati. Dojavu o postavljenoj bombi u Tvrđavi policiji je na telefon 192 oko 13,15 sati dojavio nepoznati muškarac. Dok je trajao pregled, iz kruga Tvrđave iz sigurnosnih razloga evakuirani su učenici i profesori dviju škola te zaposlenici gradske uprave i Galerije umjetnina. Policija nastavlja kriminalističko istraživanje kako bi otkrila za sada anonimnog dojavljivača. Za kazneno djelo širenja lažnih i uznemirujućih glasina može biti izrečena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

02.02.2011. 16:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh