« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
RECENZIJA

Honor View 10 - recenzija

Honor View 10 nema nedostatka u smislu ukupne izvedbe i izgleda, već je pragmatični pametni mobilni telefon

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sanja Ledinek)
Više o

karakteristike

,

kamera

,

specifikacije

,

recenzija mobitela

,

Honor

,

Honor View 10

Honor, Huaweijev podbrend uvijek ima neke zanimljive uređaje. Za ovaj test odabrali smo model Honor View 10. Nije među netom lansiranim, ali nam je zanimljiv s konfiguracijske točke gledišta. Koristi vrlo popularan dizajn cijelog ekrana bez ureza, ima zaseban NPU čip i razumnu cijenu. Ima li neke značajne slabosti? Ova recenzija reći će vam sve što trebate znati o njemu.

Honor View 10 tehničke specifikacije

  • Dimenzije: 157 x 75 x 7 mm

  • Masa: 172 grama

  • Ekran: IPS 5.99 inča, 2.160x1.080, 428 ppi, omjer 2: 1

  • SoC: Huawei Kirin 970 - 10nm, 4X Cortex-A73 + 4X Cortex-A53, ARM Mali G72-MP12 GPU, NPU

  • Memorija: RAM 6 GB / interna podatkovna 128 GB

  • Kamere

  • Glavne kamere: 16 MP RGB + 20 MP jednobojni senzor, f / 1,8 (oba)
  • Prednja kamera: 13 MP
  • Povezivanje: Wi-Fi a / b / g / n / ac, 2.4 / 5GHz , Bluetooth 4.2 USB tip C, Dual nanoSIM

  • Baterija: 3750mAh, 5V / 4.5A brzo punjenje

  • OS: EMUI 8 / Android 8

Cijena (studeni 2018): 3.199,00 kn Neutrinomobile

Dizajn i kvaliteta izrade

Honor View 10 je kvalitetno izrađen i ne izgleda kao jeftin proizvod. Prijelaz između prednjih i stražnjih panela je prirodan, pa je osjećaj dobar. Sa svojih 6,97 mm debljine nudi dobar hvat. Jedina zamjerka mu je nedostatak svojstva vodootpornosti (koji danas imaju gotovo svi modeli srednjeg ranga). Inače, kućište je izrađeno od mat aluminija obrađenog postupkom pjeskarenja. U odnosu na staklena kućišta, odabir metala vidim kao malu prednosti po pitanju mehaničkih oštećenja. Iako, opet, sve ovisi koliko i kako čuvate uređaj, ili u najcrnijem scenariju - pod kojim kutom padne na tlo. Smještaj funkcionalnih elemenata je standardan.

Na dnu se nalazi USB-C priključak, 3,5 mm ulaz za slušalice i pet malih rupica ispod kojih je zvučnik. Dok gledate videozapise ili igrate igru, lako ćete rukom pokriti otvore zvučnika i blokirati zvuk.

Vrh ima dodatni mikrofon za poništavanje buke i IR za upravljanje kućnom elektronikom.

Tipke za podešavanje glasnoće i uključivanje/isključivanje rada s lijepim malim detaljem radijalnog uzorka u obliku prstena nalaze se desno. Nema problema za naći ih po osjećaju. 

S lijeve strane je utor za nanoSIM karticu(e) i/ili microSD. 

Na vrhu i dnu, u obliku slova "U", na stražnjoj strani su plastični umetci ispod kojih su postupkom injekcijskog lijevanja postavljene antene. Leće kamera i bljeskalica su u gornjem lijevom kutu. Izbočeni su elementi koji uzrokuju da se uređaj naginje na lijevu ili desnu stranu dok je položen na tvrdu površinu. U prodajnom paketu dolazi silikonska maskica i malo će ublažiti taj problem.

Prednjica je zaštićena 2.5D staklom i folijom koja će vam brzo pokupiti sitne ogrebotine, a zaslon pokriva 78,6 posto ukupne površine. Osim toga, unutrašnjost zaslona je izrezana tako da prati linije kućišta što ostavlja jedna lijep dojam skladnosti. Oko zaslona su relativno uski okviri. 

Slušalica za razgovore, LED indikator za obavijesti, senzor blizine i ambijentalnog svjetla i kamera okrenuta prema korisniku vidljivi su iznad zaslona. Potonja se koristi i kao sigurnosna opcija otključavanja prepoznavanjem lica. U dobrom svjetlu trenutno otključava uređaj, za manje od pola sekunde, ali brzina pada u slabo osvijetljenim okruženjima. Također, moram napisati da promjena frizure, stavljanje kape ili kut pod kojim gledate u kameru imaju malo utjecaja na točnost.

Čitač otisaka prstiju je ispod zaslona urezan u staklo. Za mnoge, postavljanje ove vrste biometrije na prednju stranu je znatno intuitivnije nego na stražnju, pa će možda to biti jedan od ključnih razloga za kupnju modela. Osim za otključavanja uređaja koristi se za pristup sigurnoj zoni za pohranu aplikacija i nekih osjetljivih podataka. Senzor radi prilično brzo i točno.

Senzor također funkcionira kao Home tipka. Nudi vrlo učinkovite geste koje zamjenjuju funkcijske tipke za kretanje kroz sustav. Međutim, koristite li geste, nećete moći smanjiti područje prikaza jednom rukom i navigacijsku traku na zaslonu.

Zaslon

Zaslon je LTPS IPS LCD FullViewu formata 2:1 (18: 9) koji donosi jači vizualni učinak. Duljina dijagonale mjeri 5,99 ", rezolucija je 2.160 x 1.080 piksela gustoće 403 piksela po kvadratnom inču. Također podržava nižu rezoluciju za poboljšani vijek trajanja baterije. Rezolucija je više nego prikladna za surfanje webom, pregledavanje društvenih mreža i pregledavanje najnovijih videozapisa iz Netflixa. Široki kutevi gledanja tipični su za ovu vrstu matrice. Svjetlina od 500 cd/m2 trebala bi biti više nego dovoljna za većinu scenarija, ali za rad na suncu neće biti dovoljna zbog izrazito reflektivnog zaslona. 

Prikaz boja je nešto hladniji u odnosu na AMOLED. U Postavkama se nude ručne opcije za promjenu temperature boje, načina rada boja (normalno, živo) i aktiviranje plavog svjetla. Vrijeme osvježenja zaslona je 6O Hz. Preciznost i odziv su na visini. Kapacitivni sloj podržava 10 simultanih dodira prstima.

Ovdje moramo po prvi puta spomenuti i umjetnu inteligenciju. Ako vaše lice ne bude prepoznato dok je zaslon zaključan, sadržaji poruke bit će automatski sakriveni tako da je privatnost dobro zajamčena. Osim toga, sve dok imamo usmjeren pogled prema zaslonu, on se neće isključiti, a zaokrenemo li glavu automatski će se zakrenuti prikaz.

Performanse i produktivnost

Naš Honor View 10 koristi HiSilicon Kirin 970 AI SoC u konfiguraciji CPU s 8 jezgri ( 4x Cortex A73 na 2.36 GHz i 4x Cortex A53 na 1.8 GHz), Mali G72 MP12 GPU, 6 GB radne memorije i 128 GB interne UFS 2.1 podatkovne. Korisnički ostaje 116 GB slobodnog memorijskog kapaciteta proširivog MicroSD karticom. U tom slučaju morate odustati od korištenja druge SIM kartice. Također ima jedinicu za obradu neuronskih mreža (NPU) koja je dizajnirana za "učenje" korisničkih navika, preferenciju aplikacija, raspoređivanje memorijskih resursa i poboljšanje rada kamera.

Kao što sam već nekoliko puta spomenula u recenzijama Huawei i Honor uređaja, ovaj čipset donekle zaostaje za Snapdragon 845 u sirovoj snazi i bliži je Snapdragonu 835. Međutim, niste li posebno zahtjevan korisnik, razlike u svakodnevnom radu nećete zamijetiti. U svakodnevnom radu nisam naišla na neke zastoje ili pogreške. Aplikacije se pokreću brzo kao i prebacivanje između njih.

Igre uglavnom nisu nikakav problem. Intenzivne na maksimalnim grafičkim postavkama uvijek mogu održavati razinu od 5 -60 fps, a pri tome GPU neznatno može zaostati obradom u zahtjevnim scenama. Ako se igrate dulje vrijeme ili gledate video visoke razlučivosti, dosta se osjeti toplina na stražnjoj strani. To je djelomice rezultat toplinske vodljivosti metalnih materijala, ne samo temperature u unutrašnjosti kućišta. Međutim, uređaj nije vruć i toplina ravnomjerno se raspoređuje uzduž kućišta.

Važno je napomenuti i da se za gaming iskustvo nudi podrška Huawei Turbo tehnologije i način rada za igre u kome možete zaključati navigacijsku tipku, isključiti sve obavijesti osim dolaznih poziva i alarma itd. 

Rezultati u sintetičkim testovima su sljedeći:

  • AndroBench (brzina datotečnog sustava): Read 842.1 MB/S - Write 196.72 MB/s

  • GeekBench 4 Pro - Single 1924/ Multi score 6741/ Renderscript 11 151 / OpenCL 13 786

  • PC Mark Work 2.0 - 6938

Komunikacija i povezivanje

Obje se SIM kartice povezuju s LTE mrežom. Modem kroz 4×4 MIMO + 256 QAM + 3CC CA, podržava LTE Cat 18. kategoriju.

Od ostalih modula za povezivanje dolazi s NFC, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth v4.2 s A2DP, LE i aptX HD, reverzibilnim USB tipa C priključkom sporijeg 2.0 standarda. I ovdje je sve u redu. S GPS navigacijskim mogućnostima, tradicionalno, Huawei nema problema.

Zvuk

Zvuk je vrlo glasan, premda detalji nisu najviše kvalitete. Štoviše, za moje uši djeluje ravno i dosadno. Stavljanjem slušalica kvaliteta se podiže stepenicu više. U ovom načinu aktivira se Histen softver koji pojačava zvuk i nudi Pogreška! Referenca hiperveze nije valjana kako bi mogli prilagoditi glazbeni doživljaj.

Baterija: izdržljivost / punjenje

Kapacitet li-po baterije je 3.759 mAh. Dolazi s inteligentnim sustavom za uštedu energije. Ako ste prosječni korisnik, jedan dan u osnovi nije problem, ali spadate li u skupinu teških korisnika, možda ćete trebati nadopuniti bateriju u predvečernjim satima. Za vašu orijentaciju sat vremena igranja iscrpit će 12 - 15 % energije, gledanja filma bez streaminga od 8 %, a interneta oko 10 posto. Također sam primijetila da u stanju čekanja jedva gubi energiju.

Podržana je Honor Super Charge brzim punjenjem. Međutim, Super Fast Charge temelji se na izvornom 5V 4.5A punjaču + originalnom podatkovnom kabelu. Nažalost, u pakiranju je ipak nešto slabiji punjač. S uključenim punjačem za 30 minuta podiže se bateriju za 50%. Baterija je puna za 1 sat i 55 minuta.

OS i aplikacije

Honor View 10 pokreće Android 8 pod prilagođenim EMUI korisničkim sučeljem. U vrijeme pisanje recenzije trebala je stići najavljena nadogradnja na EMUI 10, ali kasni. Postavke pružaju širok raspon mogućnosti i izbora i trebat će vam neko vrijeme da ih sve pronađete i postavite kako želite. Broj unaprijed instaliranih aplikacija je priličan, na što smo se već navikli kod Huaweija.

Osim vlastitih, ima one Googleove i neke trećih strana. Mnoge od njih vjerojatno vam neće biti potrebne jer se preklapaju ili nisu od neke koristi. Tako ćete u početku vjerojatno potrošiti neko vrijeme kako biste ih deinstalirali ili onemogućili njihov rad.  

Dodatne značajke koje su dio EMUI uključuju "MirrorShare", aplikaciju blizanac (korištenje dvije verzije iste aplikacije), jednostavan način rada, "Phone Manager" (optimizacija, nadzor baterije ili antivirusni program) itd.

Snagu NPU za obradu semantičkog sadržaja u ovom softverskom dijelu trebala bi pokazati aplikacija pod nazivom Microsoft Translator za prepoznavanje teksta na fotografijama, u govoru kao i standardno pisanog teksta i prevesti ga na bilo koji podržani jezik. Međutim, ova funkcija je dostupna putem Google Prevoditelja i sličnih aplikacija ove vrste.

Eto, to bi bilo sve što se tiče softvera jer nadogradnja je na putu. Istina, brzinom poput vlaka Zagreb - Split, ali stiže :D 

Kamere

Najbrži način za otvaranje kamera je dvaput pritisnuti tipku za smanjivanje glasnoće. Kamere imaju podršku AI-umjetne inteligencije ( Intelligent Scene Recognition) za automatsko prepoznavanje 13 scena na temelju "dubokog učenja" za koje odabire postavke ekspozicije. Tu je i Portretni mod koji stvara plitki efekt dubine polja i dostupan je za stražnje i prednju kameru. Daje dobre prijelaze. Eto, ni umjetna inteligencija nije savršena prilikom izrade fotografija sa zamućenjem pozadine.

Prednja kamera

Prednja kamera je 13 MP matrice s otvorom f / 2,0 i fiksnim fokusom. Postavka " ljepota" u portretnom modu za moj ukus daje izrazito neprirodne učinke. Bolje ne koristiti. Međutim, na dnevnom svjetlu u pogledu ravnoteže, ekspozicije i razlučivosti bijele boje fotografije su dobre. Standardno, noću se kvaliteta gubi.

Glavna kamera

Glavna kamera na stražnjoj strani ima 16 MP RGB senzor, žarišnu duljinu od 27 mm i otvor f / 1,8. Druga kamera od 20 MP monokromatskog je senzora. Njen otvor blende je f1.8, sa žarišnom duljinom od 54 mm i hibridno povećane 2x fokusne duljine ( u biti radi dvostruko obrezivanje na bazi algoritma). Prema proizvođaču, Honor View 10 ima automatsko fokusiranje za detekciju faze koja postiže oštar fokus u samo 0,18 sekundi. U praksi, ako je izvor svjetlosti dovoljno snažan, fokusiranje je stvarno brzo.

Sučelje kamere je vrlo jednostavno, iako je softver prepun opcija. Nudi nekoliko načina snimanja, skeniranje dokumenta, 8 stilova filtara, AR (koji smješta filtre na lice osobe slične Snapchatu), i još mnogo toga. Pro Photo Mode omogućuje ručnu kontrolu nad većinom postavki i RAW format zapisa. Makro fotografije možete dobiti s udaljenosti od oko 6 cm od objekta.

Snimljene fotografije su odlične na dnevnoj svjetlosti (ISO 50), imaju oštar fokus, dobru boju, dinamički raspon i točnu ekspoziciju. U složenijim scenama poput lišća i grana, ostaje jedan dobar osjećaj hijerarhije. Snimke u sumrak već propuštaju detalje, oštrina i pojedinosti smanjuju se kako se raspoloživa svjetlost smanjuje. Noćne fotografije nemaju previše izraženu buku, ali zbog agresivnog smanjenja detalji su dosta zaglađeni kada pogledate fotografije na velikom zaslonu monitora. Međutim, bit će prihvatljive za društvene mreže.

HDR (bez automatskog aktiviranja) i Night Shot kombiniraju više slika u jednu s velikim dinamičkim rasponom. Korištenjem ovih načina snimanja potrebno je imati neki oslonac ili vrlo mirne ruke za izbjegavanje mutnih detalja.

Kvalitetu snimljenih fotografija u punoj veličini provjerite na imgur.com gdje imate još nekoliko dodatnih.

Video

Video značajke su konkurentne. Nudi se 4K na 30 fps i FHD na 30, 60 i 120 fps za usporeno snimanje. Opet, bez stabilizacije ne možemo govoriti o nekoj posebnoj kvaliteti snimljenih videozapisa, iako je općenito oštrina vrlo dobra.

Ukupni dojam i zaključci

Honor View 10 je vrlo uravnotežen uređaj. Zadržava dizajn u tijeku s definiranim trendovima. Zaslon je pristojan, baterija je dobra. AI poboljšava većinu funkcionalnosti uređaja. Pohvalno je da ima 3.5 mm analogni audio ulaz. Kvaliteta fotografije ne može držati korak s vrhunskim uređajima, pogotovo pri slabom osvjetljenju, ali su općenito više nego dobre kvalitete. Ali ono što definitivno ne zadovoljava jest odsutnost stabilizacije slike. Naš primjerak nabavili smo u Neutrinomobile trgovini, gdje mu cijena iznosi 3.199,00 kn. Dostupan je u crvenoj, plavoj i crnoj boji kućišta.

Zašto kupiti?

  • kvaliteta izrade

  • IR

  • 3.5 audio priključnica (za neke)

  • proširiva memorija ( za neke)

  • dobar omjer cijene i performansi

Zašto ne kupiti?

  • kamere bez stabilizacije

  • nije vodootporan

  • Bluetooth 4.2  ne 5.0

  • nema podršku za Galileo - Europski satelitski navigacijski sustav

  • nema IP certifikat

  • HDR automatski ne prepoznaje scenu

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>
Piše: Sanja Ledinek
24.11.2018. 09:44:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh