« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OPOZIV POLITIKE

Homoseksualcima otvoren put u američku vojsku

Kampanja za ukidanje politike "ne pitaj, ne govori", koja priječi homoseksualcima i lezbijkama otvoreno služenje u američkoj vojsci, prošla je ključno glasovanja u Senatu

Zbog dosadašnje politike iz američke vojske je otpušteno više od 13500 pripadnika
Zbog dosadašnje politike iz američke vojske je otpušteno više od 13500 pripadnika (Getty Images)
Više o

SAD

,

vojska

,

homoseksualci

Šezdeset i tri senatora, uključujući šest oporbenih republikanaca, glasovali su za zaključenje rasprave o zakonu, čime je prevladana opasnost od opstrukcije njegovog donošenja. U američkom Senatu manjina ima pravo tražiti da se zakoni donose kvalificiranom, tropetinskom, većinom od 60 glasova, što je poluga utjecaja na zakonodavni proces koji oporba često koristi.

Nakon konačnog izglasavanja zakona o opozivu politike prema homoseksualcima u vojsci, koje se očekuje kasnije u subotu, on će stupiti na snagu s Obaminim potpisom. Predstavnički dom Kongresa prihvatio je isti zakon ranije ovoga tjedna. Donošenje zakona velika je pobjeda za Obamu, koji je u predsjedničkoj kampanji obećao ukidanje 17-godina starog zakona i došao pod snažan pritisak skupina za prava homoseksualaca da to učini prije siječnja, kada će republikanci u novom sazivu Predstavničkog doma imati većinu.

"Vrijeme je za zatvaranje ovog poglavlja u našoj povijesti. Vrijeme je priznati da žrtvovanje, hrabrost i poštenje nisu definirani seksualnom orijentacijom više nego što su to po rasi ili spolu, religiji ili vjeri. Vrijeme je da se omogući homoseksualnim Amerikancima da otvoreno služe svojoj zemlji", rekao je Obama u priopćenju kojim je pozdravio povijesno glasovanje u Senatu.

Zagovornici prava homoseksualaca upozorili su da pripadnicima njihove zajednice neće odmah biti dozvoljeno otvoreno služenje u vojsci, i da se još uvijek mogu suočiti s disciplinskim mjerama zbog otkrivanja svoje seksualne orijentacije. Zakon o ukidanju dosadašnje politike, daje vojnom vrhu nadzor nad rasporedom uvođenja promjena, te propisuje da do njih može doći samo nakon što predsjednik države, ministar obrane Robert Gates i Kongres "potvrde" da je vojska spremna. Nakon te potvrde, počet će 60-dnevno pripremno razdoblje prije nego što promjene stupe na snagu.

"Homoseksualni i biseksualni pripadnici vojske razmješteni diljem svijeta danas su malo narasli", izjavio je Aubrey Sarvis, vojni veteran i izvršni direktor udruge Mreža za pravnu obranu pripadnika vojske. "No, oni su još uvijek u opasnosti jer ukidanje nije konačno ... Potvrda spremnosti i 60-dnevno pripremno razdoblje mogu završiti najkasnije u prvom tromjesečju 2011. Za sada, homoseksualci, lezbijke i biseksualni pripadnici vojske moraju ostati na oprezu", rekao je Sarvis.

Skupine za prava homoseksualaca navode da je prema zakonu iz 1993., kojim je uvedena politika "ne pitaj, ne govori", iz američkih oružanih snaga otpušteno više od 13.500 pripadnika. (hina/metro-portal)

18.12.2010. 22:25:39
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZaradiOnline
    18.12.2010. 23:05
    na kraju će ko hitler otvoriti put djeci i starcima
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh