« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
OSVRT

Hommage gradu Varaždinu

Prstec je na mnogim svojim slikama, uljima ali i na brojnim grafikama oživotvorio postojanje i trajanje niza crkava, crkvica u svome gradu

Željko Prstec
Željko Prstec (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Željko Prstec

O iznimnoj likovnoj aktivnosti suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara i grafičara Željka Prsteca iz Varaždina nikada nije previše.

Utemeljitelj je jedinstvenog Muzeja anđela u Varaždinu ,koji i danas na sreću funkcionira, unatoč svim poteškoćama, slikar čudesnih ciklusa, slika, oltara s puttima, debeljuškastim simpatičnim letećim anđelima.

Prstec je na mnogim svojim slikama, uljima ali i na brojnim grafikama oživotvorio postojanje i trajanje niza crkava, crkvica u svome gradu, važnih kulturno povijesnih spomenika, već pomalo dotrajalih, umornih od borbe s vremenom.

Iznad crkvica lebde anđeli, ta nadzemaljska krilata duhovna bića slična čovjeku, svirajući različite instrumente, no najviše njih puše u trube, dok između njih promiču pahulje snijega, noć je i hladno je.

Cijeli Prstecov ciklus hommage je gradu Varaždinu, gradu kome djeluje, u kome živi i stvara.

Svoju umjetnost slikar posvećuje skladu gradu,njegovoj povijesti i sačuvanim arhitektonskim vrijednostima jer doista Varaždin je lijep na sebi svojstven način poseban grad, posebice središte i Stari grad.

S nizom grafika Prstec se s pojedinim zanimljivim i povijesno važnim gradskim motivima hrabro suprotstavio protoku vremena, ti će motivi trajati vječno u njegovom likovnom opusu ali i u mnogim domovima, muzejima, galerijama...

Ponekad, kad nas svijet izmori, učinit će nam se, dok promatramo ples anđela oko zvonika, kako se čuje tiha glazba, to oni, anđeli sviraju...

21.01.2022. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh