« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
OSVRT

Vlado Tuđa, slikar mističnoga svijeta..

Tuđa je već stvorio brojne kronike i zapise o tom možemo reći i paralelnom svijetu jer svatko od nas snatri o nekom svom zasebnom, skrivenom sličnom ali drugačijem svijetu

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Teško je nabrojati sve cikluse suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Vlade Tuđe i još teže posebice izdvajati pojedine slike, ulja i akrile na kartonu ili platnu, sve na većim i velikim formatima.

Sve njegove slike, svi ciklusi nose jedinstveni autorski pečat, Tuđa slika svakodnevno dograđuje, svakim novim potezom, svakom novom kompozicijom, mistični svijet koga čine brojna lica, precizni crteži njihovih likova, ali i čudesni krajobrazi s tajanstvenim drvećem, gdje sve pripada arkadijskom prostoru.

Tuđa je već stvorio brojne kronike i zapise o tom možemo reći i paralelnom svijetu jer svatko od nas snatri o nekom svom zasebnom, skrivenom sličnom ali drugačijem svijetu, svijetu koji je samo naš i nije nikako djeljiv.

Njegovi su crteži žestoki, prepuni snažnih, upečatljivih linija, točkica, oblika, ploha raznovrsnih boja koje daju karakter tom zamišljenom svijetu.

Tuđin je svijet optimizma,ljubavi i nade, to je svijet u kojem vrijedi živjeti, za koga vrijedi živjeti, to je svijet koji se sanja.

Svakako bi bilo zanimljivo i izazovno vidjeti jedan ozbiljan izbor ili iz cjelokupnog opusa ili izbor iz novijeg stvaralaštva ovoga vrijednog i strastvenog umjetnik jer on je davno rekao, slikarstvo je život, u naravno u reprezentativnom prostoru.

Podsjetimo se, nedavno objavljena, bogato opremljena monografija u nakladi zagrebačkoga AGM-a, s oko 300 ilustracija zorno nam je pokazala visoke i značajne dosege Tuđinog slikarstva, te slike svakako valja vidjeti i doživjeti uživo.

Piše: Miroslav Pelikan
22.01.2022. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh