« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci

Holjevac protiv Zakona o telekomunikacijama

Lokalna uprava bit će značajno zakinuta za prihode

Zagrebačka obitelj godišnje troši oko 4500 kuna ili šest posto kućnog proračuna na telekomunikacijske usluge
Zagrebačka obitelj godišnje troši oko 4500 kuna ili šest posto kućnog proračuna na telekomunikacijske usluge (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Tatjana Holjevac

,

Gradska skupština

,

Zakon o elektroničkim komunikacijama

,

HT

Predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac izvijestila je danas da će saborskim zastupnicima uputiti pismo sa zamolbom da ne prihvate Zakon o elektroničkim komunikacijama, jer tim zakonom Vlada po njezinoj ocjeni praktički daruje DTK mrežu monopolističkom operatoru Hrvatskom telekomu što je ‘izravni udar na prihode lokalne uprave i liberalizaciju telekomunikacijskog tržišta’.

- Nije jasno kako se može govoriti o kvalitetnom, transparentnom i nediskriminirajućem upravljanju kabelskom kanalizacijom kad se HT-u omogućuje daljnji monopol - kazala je Holjevac na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini povodom upućivanja zakona u saborsku proceduru po hitnom postupku sa sjednice Vlade RH održane 29. svibnja.

Tim zakonom, tvrdi Holjevac, omogućit će se monopolistu, HT-u, da definira komu će dati prolaz kroz DTK mrežu, a komu ne, i koliko će to naplatiti, što je ocijenila apsolutno neprihvatljivim.

Najavljene tužbe‘Ako je Zakon urađen po uzoru na zemlje EU, kako to da su neke njezine članice najavile tužbu zbog kršenja međudržavnih ugovora i diskriminacije? Isto tako, iz EU nam dolaze signali da stanje u telekomunikacijama može biti zapreka za pristupanje’, rekla je predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac. 

- Vlada na taj način otima komunalnu infrastrukturu lokalnoj samoupravi, odnosno Gradu Zagrebu, a time i prihod kojim se dosad gradila kanalizacija, a uz to na posredan način daje zemlju stranom vlasniku - kaže Holjevac i ističe kako je zakon stoga protuustavan pa će, bude li zakon prihvaćen, pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom. Također ističe kako su u Hrvatskoj, gdje se tržište na području telekomunikacija još nije liberaliziralo, telekomunikacijski troškovi izrazito visoki pa zakon ne promovira zaštitu potrošača kao što to tvrdi Vlada.

O tome, kaže, govori i podatak iz jednog istraživanja po kojemu zagrebačka obitelj troši šest posto kućnog budžeta na telekomunikacijske i informatičke usluge, ili 4500 kuna godišnje.   (METRO)

05.06.2008. 05:51:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh