« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci

‘Sretan vam Dan devastacije okoliša’

Udruge diljem Hrvatske ukazuju na zagađivanje okoliša
Udruge diljem Hrvatske ukazuju na zagađivanje okoliša (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

Svjetski dan zaštite okoliša

,

Zelena akcija

,

okoliš

,

nuklearne elektrane

U povodu 5. lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša, nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija priopćila je kako nema razloga za slavlje, jer iz medija u posljednjih tjedan dana neprestano dolaze loše vijesti za naš okoliš.

Udruga u priopćenju navodi da ‘Vlada RH sve više nasjeda procjenama HEP-a i Hrvatskog nuklearnog društva kako je Hrvatskoj neophodna gradnja nuklearne elektrane do 2020. godine, no do javnosti ne dopire da je Europska unija do te iste 2020. godine postavila cilj o povećanju udjela obnovljivih izvora energije na 20 posto (u Hrvatskoj su oni sada oko jedan posto) te cilj o povećanju energetske učinkovitosti za 20 posto’.

Zagreb - loš uzor‘Primjerom Zagreba povode se i drugi gradovi. Pritisak je kapitala da se devastiraju povijesne urbane jezgre gradova i jadranska obala.’ 

Također navodi da se ‘ne spominje ni činjenica da nuklearne elektrane isto tako ispuštaju stakleničke plinove, ako se uzme u obzir cijeli njezin životni ciklus od ekstrakcije urana do zbrinjavanja radioaktivnog otpada, o kojem nitko ne govori’. Navode i kako je Hrvatska jedina zemlja u susjedstvu koja još uvijek nema Nacionalnu strategiju održivog razvoja.  (DM)

05.06.2008. 05:53:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh