« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
KRIZA

Hoće li Obama izgubiti drugi mandat zbog gospodarstva?

Ankete pokazuju da je američka javnost sve više zabrinuta zbog ekonomije i da je pesimistična oko budućnosti zemlje

Izbori se dobivaju i gube na stabilnosti zemlje
Više o

recesija

,

Barack Obama

,

predsjednički izbori

,

kriza

,

američki dug

Na američkoj političkoj sceni čini se da ekonomski problemi počinju zasjenjivati izglede predsjednika Obame za ponovni izbor sljedeće godine. Iako je u posljednjem trenutku bio postignut sporazum o povećavanju praga zaduživanja, u petak je agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila američki bonitet po prvi put u povijesti.

Petak je počeo s dobrim vijestima, nakon što je dan prije zabilježen velik pad vrijednostima američkim burzama: stopa neuposlenosti smanjila se na 9,1 posto. Međutim, navečer isti dan, nakon zatvaranja vodećih svjetskih burzi, Standard & Poor's priopćio je da smanjuje američki bonitet s AAA na AA plus status. Iako su burze bile već zatvorene za vikend, ta je vijest zabrinula političare i ekonomske  stručnjake.

Kako se čini s pravom.  U prvom satu trgovanja na američkim burzama ovaj tjedan cijene dionica pale su za preko tri posto. Na azijskim burzama na kraju dana vodeći pokazatelji su bili niži za između 2 i 4 posto.  Ankete koje su provedene prije toga, pokazivale su da je javnost sve više zabrinuta zbog ekonomije i da je pesimistična oko budućnosti zemlje - 15 mjeseci prije predsjedničkih izbora sljedeće godine.

Predsjednik Obama je pozdravio relativno mala poboljšanja na tržištu rada, ali je upozorio da Sjedinjene Države imaju dug put pred sobom da povrate osam milijuna radnih mjesta izgubljenih u recesiji od 2008. godine. "Želim da Amerikanci i naši partneri diljem svijeta znaju - mi ćemo to prebroditi.   Stvari će se poboljšati i to ćemo učiniti zajedno".

Politički stručnjaci kažu da će stanje gospodarstva biti ključan čimbenik na predsjedničkim izborima sljedeće godine.   Također kažu da su visoka stopa neuposlenosti, slab gospodarski rast i nestabilno tržište dionica sve razlozi za zabrinutost za predsjednika Obamu i njegove pristaše.

John Fortier stručnjak je za domaću politiku pri Dvostranačkom centru za politiku ovdje u Washingtonu. "Još uvijek ima nade i vremena da će se gospodarstvo popraviti, međutim, ako ostane ovakva stopa neuposlenosti, ovakav nedostatak napretka i ako budućnost ne bude izgledala svjetlije, to će biti vrlo težak položaj za predsjednika, bez obzira tko mu bude protivnik".

Popularnost predsjednika Obame pada u posljednjim anketama, a to je ohrabrilo desetak republikanaca koji se namjeravaju natjecati za predsjedničku nominaciju svoje stranke. Predsjednički izbori najčešće predstavljaju svojevrsni referendum o aktualnom predsjedniku, a republikanski senator Lamar Alexander iz Tennesseeja kaže kako nema tajni o planu napada njegove stranke na izborima sljedeće godine. "Mi ne optužujemo predsjednika za probleme koje je naslijedio.   Ali smatramo ga odgovornim za pogoršavanje gospodarske situacije".

Predsjednik se nada da će steći određenu političku prednost nakon nedavnog kompromisa o povećavanju praga zaduživanja, pogotovo kod centrističkih glasača, međutim, smanjivanje kreditnog rejtinga zemlje sasvim sigurno se neće dobro odraziti na predsjednikove izglede.  Mnogi demokrati bili su razočarani kompromisom o dugu, smatrajući da je predsjednik odveć popustio kad je odustao od poreza za bogate.

Tom DeFrank je šef washingtonskog dopisništva New York Daily Newsa. Nedavno je gostovao u jednom televizijskom programu Glasa Amerike. "Republikanci kojima je preostalo manje od 15 mjeseci odlučni su da učine sve što mogu da mu osujete bilo kakvu pobjedu i ohrabreni su tom raspravom koja se vodila o dužničkoj krizi jer je to bio za njih veliki uspjeh".

Utrka za republikansku predsjedničku nominaciju zahuktat će se dodatno kasnije ovaj tjedan u jednom ranom odmjeravanju snaga u saveznoj državi Iowi, gdje će se nekoliko kandidata natjecati u neslužbenom, odnosno pokusnom, glasovanju koje će pokazati kome podršku u ovoj ranoj fazi izražavaju republikanski glasači, posebno tzv. društveni konzervativci.

09.08.2011. 18:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh