« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
HI TECH MOB

Britanija će zabraniti BlackBerryje zbog nereda?

Ekipa koja stoji iza nereda u Velikoj Britaniji komunicira BlackBerry Messengerom i policija im ne može ništa

BlackBerry Messenger izluđuje britansku policiju
BlackBerry Messenger izluđuje britansku policiju (RIM)
Više o

neredi u Londonu

,

BlackBerry Messenger

,

zabrana instant e-maila

Britanski parlamentarac pozvao je u utorak na suspenziju usluge instant e-maila na telefonima BlackBerry, koju prosvjednici u Londonu i drugim britanskim gradovima koriste za okupljanje.

David Lammy, zastupnik iz Tottenhama, gdje su u subotu počeli najgori neredi u Londonu zadnjih desetljeća, pozvao je putem Twittera i BBC radija da BlackBerryjev proizvođač suspendira tu uslugu.

"To je jedan od razloga zašto nesofisticirani kriminalci nadmudre inače sofisticiranu policiju", napisao je na Twitteru. "BlackBerry Messenger drugačiji je jer je kodiran i policija mu ne može pristupiti."

Neredi su se iz Londona proširili na Birmingham, drugi najveći grad u zemlji, i druge gradove.

Političari i policija za nasilje okrivljuju kriminalce i huligane, no neki komentatori i mjesno stanovništvo ističu da ima korijene u bijesu zbog gospodarske krize i besperspektivnosti.

Research In Motion, proizvođač BlackBerryja, priopćio je da "kao i na svim tržištima u svijetu gdje je BlackBerry dostupan, surađuje s lokalnim telekomunikacijskim operaterima, policijom i regulatorima." Odbio je reći daje li policiji podatke o korisnicima i chatovima.

Skupina hakera pod nazivom Teampoison hakirala je u utorak tvrtkin blog Inside BlackBerry zaprijetivši joj da ne surađuje s policijom ako ne želi da prosvjednicima proslijede osobne podatke o njezinim zaposlenicima.

Londonska policija objavila je da već prati poruke na BlackBerryjima, ne preciziravši kako. "Policija prati taj model slanja poruka, a mnogi ljudi koji primjete te poruke proslijede ih policiji", rekao je pomoćnik načelnika Londonske policije Stephen Kavanagh.

09.08.2011. 20:47:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh