« Život
objavljeno prije 14 godina
CRNI SCENARIJ

Hoće li čovječanstvo izumrijeti za 100 godina?

Otkucava li to kraj vremena čovječanstva? Da, tvrdi eminentni 95-godišnji znanstvenik iz Australije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

izumiranje

,

čovječanstvo

,

čovjek

Profesor Frank Fenner, isti znanstvenik koji je usadio virus miksomatozu u zečeve kako bi kontrolirao njihovo razmnožavanje još 1950-tih, smatra kako se u obzir mora uzeti utjecaj kojeg ima sve veća populacija čovječanstva na prirodne resurse planeta.

U intervjuu za novine "The Australian", svjetski priznati mikrobiolog izrazio je pesimizam u pogledu budućnosti čovječanstva. "Izumrijet ćemo, a to je samo pitanje vremena. Moguće je da se to dogodi i za 100 godina. I mnogo životinjskih vrsta također će izumrijeti. To je nepovratan proces." Premda postoje napori kojima se pokušavaju ublažiti efekti prenapučenosti i klimatskih promjena, Fenner smatra kako nemaju nekog učinka te da je naša sudbina zapečaćena.

Pretpostavlja se kako će svjetska populacija doseći brojku od 7 milijardi iduće godine, stavljajući time izniman pritisak na zalihe hrane i vode. On će biti toliko velik da Fenner predviđa kako će se idućih desetljeća voditi ratovi za hranu u kojima će nacije pokušavati sačuvati svoje zalihe. Klimatske promjene jedan su od glavnih faktora ovog scenarija, a prema Fennerovom mišljenju, prešli smo točku s koje je bio moguć povratak.

"Ljudska rasa neće izumrijeti ukoliko ne dođe do teške i ozbiljne katastrofe", smatra Tobin Lopes sa Sveučilišta Colorado Denver. Dodaje kako je njegov tim bio iznenađen koliko teško je bilo kreirati moguće scenarije u kojima bi cijela ljudska rasa izumrla. 

25.06.2010. 22:53:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh