« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KAKO, ZAŠTO

Činjenice koje niste znali o vuvuzeli

Donosimo vam sve što trebate znati o instrumentu koji je izazvao toliko kontroverzi na SP u Južnoj Africi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Južna Afrika

,

Svjetsko nogometno prvenstvo 2010.

,

film Nemogući susret

Vuvuzela je, osim samog nogometa, izazvala najviše zanimanja na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Velika većina tih instrumenata proizvodi se u Kini, i unatoč činjenici da se na nju može ispuhati samo jedan ton, postala je toliko popularna da se pomoću nje sklada glazba. Pogledajte činjenice koje niste znali o vuvuzeli.

Vuvuzela ima dodirnih točaka s crnom rupom - kao što je već spomenuto, vuvuzela emitira jedan ton. 2003. grupa NASA-inih astronoma otkrila je kako supermasivna crna rupa u sazvježđu Perzej, udaljenom 250 milijuna svjetlosnih godina, također emitira isti taj ton. I dok se ton vuvuzele može pronaći među sedam oktava na klaviru, ton crne rupe nalazi se 57 oktava niže, to jest milijun puta niže nego što je kapacitet sluha ljudskog uha.

>> Vuvuzele su primarno medicinski problem

Vuvuzela je spasila jednog napadača od ispadanja iz igre - u grupi E, u utakmici između Nizozemske i Danske, napadač Robin van Persie već je imao jedan žuti karton kada je nastavio igrati unatoč zvuku zviždaljke koji je signaliziro zaleđe. Zbog ovog gafa mogao je dobiti i drugi žuti karton, što bi značilo izlazak iz igre, no van Persie je izbjegao kaznu okrivivši za sve vuvuzele. On nije sam: igrači iz Francuske, Srbije i Argentine također su se žalili na nedostatak sna zbog zujanja vuvuzela, kao i na nemogućnost međusobne komunikacije zbog čega dolazi do pogrešaka tijekom igre.

Vuvuzela može biti glasnija od motorne pile - pitanje ima li vuvuzela ili grupa ovih instrumenata negativan utjecaj na sluh zaokupilo je nekoliko kompanija. Među njima je i Phonak Group, koja je specijalizirana za dizajn, razvoj i proizvodnju tehnološki naprednih bežičnih sustava. Sudeći prema rezultatima testova koje su proveli, vuvuzela može imati ton glasnoće od 127 decibela, što je nivo koji može oštetiti sluh. U stvari, do gubitka sluha obično dolazi kada je osoba izložena stalnoj buci koja nije viša od 85 decibela, što sugerira da bi stadion pun vuvuzela neke navijače mogao ostaviti bez sluha.

25.06.2010. 18:56:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh