« Život
objavljeno prije 14 godina
NEZNANJE, STRES, UMOR

Najčešće liječničke pogreške

Liječnici pacijente dovode u životnu opasnost zbog neodgovornosti, krivih procjena, nehigijene i umora

Liječnička pogreška
Liječnička pogreška (Shutterstock)
Više o

operacija grudi

,

operacija

,

liječničke pogreške

,

liječnička pogreška

,

liječnički nemar

Broj liječničkih pogrešaka u stalnom je porastu, pokazuje statistika Njemačke liječničke komore koja je prošle godine zabilježila 2184 pogrešnih dijagnoza i fuševa za operacijskim stolom. Najviše pogrešaka počinjeno je pri tretmanu pacijenata s problemima u kukovima i koljenima te u hitnim operacijama koje se provode u traumatološkim bolnicama.

Također, pacijentima koji se nalaze na intenzivnoj njezi često se daju pogrešni lijekovi i to prije svega zbog nedostatka komunikacije između doktora i medicinskih sestara, stresa i umora. Sljedeći slučajevi slove za najveće liječničke pogreške:

Zamjena pacijenata
78-godišnja baka je u ožujku 2008. završila na operaciji crijeva iako je u bolnici zapravo bila zbog operacije noge. Liječnici su jednostavno zamijenili pacijentice i do kraja proveli pogrešnu operaciju.

>>Greškom amputirali zdravu, pa bolesnu nogu

Nedostatak higijene
U prosincu 2005. je estetski kirurg osuđen na šest i pol godina zatvora jer je plastične operacije provodio u nehigijenskim uvjetima. Žene koje su se kod njega podvrgnule zahvatu povećanja grudi ili liposukciji, često su dobivale opasne infekcije, a navodno je jednu pacijenticu operirao na podu dnevne sobe.

Neodgovornost
U privatnoj bolnici u Bavarskoj kirurg je pacijentu tijekom zahvata na srcu prerezao žilu. Iako je shvatio što je učinio, odbio je 55-godišnju pacijenticu poslali u veću bolnicu u kojoj joj je možda mogao biti spašen život. Oduđen je na tri godine zatvora.

>>Kirurzi zaboravili lopaticu u tijelu pacijentice nakon operacije

Kasni carski rez
Liječnici nisu na vrijeme prepoznali da pacijentica iz Hannovera ne može dijete roditi prirodnim putem. Na carski rez su se odlučili puno prekasno zbog čeka je dječak danas gluh, slijep, djelomično paraliziran, ne može govoriti niti samostalno jesti.

>>23 godine nakon strašne liječničke pogreške pacijent dao izjavu za televiziju



26.06.2010. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh