« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
LEGLO BAKTERIJA

Hladnjaci su nam prljaviji od WC-a

Najprljavije mjesto u domu su silikonske fuge u kupaonici, a odmah iza njih dolaze hladnjaci

Hladnjak
Hladnjak (Shutterstock)
Više o

bakterije

,

wc

,

hladnjak

,

prljavština

,

ženska imena

Međunarodna studija organizacije "Hygiene Council" koja je provedena na uzorku od 180 obitelji iz devet zemalja dala je šokantne rezultate nad kojima bismo se svi trebali zamisliti - između salame, maslaca, krastavca i drugih namirnica koje držimo u hladnjaku nalazi se više prljavštine neko u WC-u. Studija je provedena u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Južnoj Africi, Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Australiji i Indiji, a svaka obitelji imala je najmanje dvoje djece mlađe od deset godina.

>> >Kako čuvati hranu?

Najprljavije mjesto u domu su silikonske fuge u kupaonici. U 70% fuga pronađene su bakterije, a više od polovice ispitanika (56%) u kupaonici je imalo plijesan (gljivice). "Fuge na prvi pogled izgledaju čisto, ali to zapravo nisu. Prljavština može imati ozbiljne posljedice za zdravlje koje sežu od infekcija, preko problema s disanjem do alergije", upozorava prof. John Oyford predsjednik Hygiene Councila.

Na drugom mjestu po prljavštini nalaze se hladnjaci. U gotovo svakom drugom hladnjaku obuhvaćenom u istraživanju pronađene su bakterije (46%) i gljivice (44%). Na nehigijenske uvjete koji vladaju u hladnjacima upozorava i američka studija iz 2007. - oko 11,4 milijuna klica nalazi se na jednom kvadratnom centimetru površine hladnjaka.

Glavni uzroci prljavštine u hladnjacima su previsoke temperature (preko osam stupnjeva) koje predstavljaju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija te neredovito čišćenje (85% ispitanika navelo je da hladnjak čisti tek jednom mjesečno).

>>Zašto je dobro imati limun u hladnjaku?

Na trećem mjestu se nalaze krpe za brisanje suđa koje se ne mijenjaju redovito i peru na temperaturi manjoj od 60 stupnjeva. Zanimljivo je da se na popisu najprljavijih stvari u domu visoko nalazi i kuhalo za vodu koje je prljavije od mnogih tipkovnica.

Kako održavati higijenu u hladnjaku?

Isključite hladnjak te ga dobro operite pri čemu se posebno preporučuje korištenje octa. Za ugodniji miris u hladnjaku držite posudicu s limunovim sokom ili kavom u prahu. Sve posude s namirnicama moraju biti dobro zatvorene. Pazite na rok trajanja hrane, posebno na ostatke već skuhanih obroka. Temperatura ne smije prelaziti osam stupnjeva Celzijevih.

13.10.2010. 13:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh