Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2010. 13:45:00
LEGLO BAKTERIJA

Hladnjaci su nam prljaviji od WC-a

Najprljavije mjesto u domu su silikonske fuge u kupaonici, a odmah iza njih dolaze hladnjaci

Hladnjak
Hladnjak (Shutterstock)

Međunarodna studija organizacije "Hygiene Council" koja je provedena na uzorku od 180 obitelji iz devet zemalja dala je šokantne rezultate nad kojima bismo se svi trebali zamisliti - između salame, maslaca, krastavca i drugih namirnica koje držimo u hladnjaku nalazi se više prljavštine neko u WC-u. Studija je provedena u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Južnoj Africi, Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Australiji i Indiji, a svaka obitelji imala je najmanje dvoje djece mlađe od deset godina.

>> >Kako čuvati hranu?

Najprljavije mjesto u domu su silikonske fuge u kupaonici. U 70% fuga pronađene su bakterije, a više od polovice ispitanika (56%) u kupaonici je imalo plijesan (gljivice). "Fuge na prvi pogled izgledaju čisto, ali to zapravo nisu. Prljavština može imati ozbiljne posljedice za zdravlje koje sežu od infekcija, preko problema s disanjem do alergije", upozorava prof. John Oyford predsjednik Hygiene Councila.

Na drugom mjestu po prljavštini nalaze se hladnjaci. U gotovo svakom drugom hladnjaku obuhvaćenom u istraživanju pronađene su bakterije (46%) i gljivice (44%). Na nehigijenske uvjete koji vladaju u hladnjacima upozorava i američka studija iz 2007. - oko 11,4 milijuna klica nalazi se na jednom kvadratnom centimetru površine hladnjaka.

Glavni uzroci prljavštine u hladnjacima su previsoke temperature (preko osam stupnjeva) koje predstavljaju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija te neredovito čišćenje (85% ispitanika navelo je da hladnjak čisti tek jednom mjesečno).

>>Zašto je dobro imati limun u hladnjaku?

Na trećem mjestu se nalaze krpe za brisanje suđa koje se ne mijenjaju redovito i peru na temperaturi manjoj od 60 stupnjeva. Zanimljivo je da se na popisu najprljavijih stvari u domu visoko nalazi i kuhalo za vodu koje je prljavije od mnogih tipkovnica.

Kako održavati higijenu u hladnjaku?

Isključite hladnjak te ga dobro operite pri čemu se posebno preporučuje korištenje octa. Za ugodniji miris u hladnjaku držite posudicu s limunovim sokom ili kavom u prahu. Sve posude s namirnicama moraju biti dobro zatvorene. Pazite na rok trajanja hrane, posebno na ostatke već skuhanih obroka. Temperatura ne smije prelaziti osam stupnjeva Celzijevih.

13.10.2010. 13:45:00
http://metro-portal.hr/hladnjaci-su-nam-prljaviji-od-wc-a/49664/