« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SUNCE, OHLADI ME

Hlađenje solarnom energijom - moguće i izvedivo

Solarni rashladni uređaji koji voće i povrće čuvaju i čine jestivim sve se više upotrebljavaju

Solarni paneli mogu služiti i za hlađenje
Više o

solarno hlađenje

,

rashladni uređaji

Njemački znanstvenici iz Instituta za solarnu energiju Fraunhoffer napravili su uređaje koji su solarno hlađenje pretvorili u realnost, a naročito u zemljama poput Maroka ili Tunisa, koje imaju vrlo vrelu klimu. Afrika bi mogla u cjelini profitirati od ovog izuma, jer su frižideri vrlo rijetki i predstavljaju luksuz za koji je potreban priključak za električnu energiju.

Svaka zemlja koja ima mnogo sunčanih dana pogodno je tržište za solarne rashladne uređaje, a ljudi koji inače ne uživaju blagodati električne energije mogli bi na ovaj način čuvati hranu duže i zdravije, čime bi se znatno smanjile zaraze i trovanja hranom koja se pokvarila na vrućini.

Solarno hlađenje je u službi očuvanja prirode zbog smanjenja potreba za električnom energijom koju koriste obični rashladni uređaji.

Test uređaja obavljen je u jednoj vinariji u Tunisu, gdje su postavljeni veliki solarni kolektori od ogledala koja će apsorbirati sunčevu energiju, pomoću nje zagrijavati vodu u spremniku na 200 stupnjeva, a para će pokretati uređaj za hlađenje koji će rashlađivati vodu koja se koristi za hlađenje prostorija.

Uz taj test u ekstremnim uvjetima, obavljen je velik broj eksperimenata hlađenja prostorija i zgrada solarnom energijom, a rezultati su pokazali da takvi uređaji potroše između 50 i 80 posto manje energije od običnih klima uređaja.

Za sad tehnologija još nije dostupna svima, jer su troškovi instaliranja veliki - primjerice, jedna zgrada u Austriji ili Njemačkoj trebala bi potrošiti između 30 i 40 tisuća eura, što je dvostruko više od troškova instaliranja konvencionalnih rashladnih uređaja.

No, istraživači su optimisti, vjerujući da će velike tvrtke koje imaju svoje urede i pogone u zemljama s velikim brojem sunčanih dana ipak naći računicu u instaliranju solarnih rashladnih uređaja, posebno kad se ima na umu da oni ne koriste kloroflourugljik, spoj koji uništava ozonski omotač i štetniji je od razvikanijeg CO2 čak 12 tisuća puta.

12.06.2011. 19:22:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HCOIE
    28.06.2011. 14:43
    JAVNI NATJEČAJ za subvencioniranje troškova nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije na području Grada Zagreba za 2011. godinu


    Predmet ovog natječaja je subvencioniranje troškova nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije: solarnog kolektorskog sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode, fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije, sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode na pelete, sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode na peći s pirolitičkim procesom izgaranja na području Grada Zagreba za 2011. godinu za kuće i stanove (fizičke osobe) te malo i srednje poduzetništvo (pravne osobe).

    http://solarserdar.blogspot.com/2011/06/javni-natjecaj-za-subvencioniranje.html

    HCOIE
  2. avatar
    Igor
    18.05.2017. 12:28
    Da li je ovo zaživelo baš me zanima?!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh