« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
BRUTALNO

Australci će ubiti stotine tisuća deva zbog kvota CO2?!

Za svaku ubijenu devu izdavat će se CO2 certifikati koji će se potom prodavati najvećim zagađivačima okoliša

Deva
Deva (Free Digital Photos)
Više o

klimatske promjene

,

deve

,

kvote CO2

,

deva

Australci su u borbi protiv klimatskih promjena došli do neobičnog rješenja - namjeravaju pobiti stotine tisuća divljih deva koje se previše podriguju, uništavaju vegetaciju i napadaju sela. Da stvar bude apsurdnija, država će za svaku ubijenu devu izdavati CO2 certifikate.

Prijedlog će se tek naći na dnevnom redu parlamenta, ali već sada ima podršku svih stranaka. "Certifikate možemo prodavati u Australiji i inozemstvu poduzećima koja previše zagađuju okoliš pa im trebaju dodatne kvote", izjavio je zaduženi državni tajnik Mark Dreyfus.

Na ideju o ubijanju divljih deva došao je Tim Moore čije poduzeće Northwest Carbon trguje s kvotama CO2. Procjenjuje da svaka ubijena deva može donijeti zaradu od 70 australskih dolara (oko 50 eura).

Zašto baš deve? Izračuni pokazuju da deve godišnje ispuštaju 45 kilograma metana, odnosno jednu tonu ugljičnog dioksida. "Smaknuće svih životinja u Australiji odgovaralo bi umirovljenju 300.000 automobila", objašnjava predstavnik opozicije John Cobb.

Deve su prije 150 godina u Australiju doveli ljudi kako bi ih koristili za transport. Međutim, njihov broj je s vremenom izmaknuo kontroli što dovodi do brojnih problema. Pored već spomenutog metana, deve uništavaju vegetaciju, a u potrazi za vodom upadaju u sela i uništavaju infrastrukturu.

U pozadini svega vjerojatno se ipak krije potreba za kvotama CO2, pošto se Australija ubraja među najveće zagađivače na svijetu (samo Saudijska Arabija i Kazahstan čine manje protiv klimatskih promjena).

09.06.2011. 22:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    09.06.2011. 23:26
    po tome se vidi dokle seže ljudska glupost
  2. avatar
    Pula
    10.06.2011. 00:37
    A uskoro će na red doći i ilegalni useljenici. Koliko tek oni podrignu, isprde i izdahnu CO2. Kad njih potroše onda će počet ubijat obične građanje. Sve dok ne ostanu samo bankari, naftaši i ostali paraziti. Onda će tek biti zadovoljni.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh