« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
afganistanski izbori

Hillary Clinton priznaje Abdulahovo povlačenje

Američka državna tajnica kaže da će podržati idućeg predsjednika i narod Afganistana

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

Peter Galbraith

,

Abdulah Abdulah

,

James Carville

,

Mary Matalin

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u nedjelju kako priznaje odluku Abdulaha Abdulaha da ne sudjeluje u drugom krugu afganistanskih predsjedničkih izbora, ističući da vlasti u Kabulu sada trebaju odlučiti o završetku izbornog procesa sukladno ustavu.

"Ja priznajem odluku Abdulaha Abdulaha da ne sudjeluje u drugome krugu izbora za predsjednika Afganistana. On je vodio dostojanstvenu i konstruktivnu kampanju koja je pridobila potporu Afganistanaca diljem zemlje", istakla je Clinton u priopćenju koje je objavio State Department.

Sjedinjene Države podržat će idućeg predsjednika i narod Afganistana, naglasila je državna tajnica.

Abdulah Abdulah, bivši afganistanski ministar unutarnjih poslova i politički predstavnik Tadžika, druge najbrojnije etničke skupine u Afganistanu, povukao se iz izbornog procesa zbog odbijanja predsjednika Hamida Karzaija da smjeni predsjednika Neovisne izborne komisije (IEC).

Predsjednika i šest članova IEC-a, koje je imenovao predsjednik Karzai, Abdulah je optužio da su sudjelovali u lažiranju prvog kruga izbora u kolovozu, te da ne mogu voditi poštene izbore u drugom krugu.

Afganistanske izborne vlasti priopćile su u nedjelju da će se održati drugi krug predsjedničkih izbora kao što je bilo predviđeno, pošto je tijekom dana svoje povlačenje najavio Abdulah Abdulah.

Američki diplomat Peter Galbraith, koji je smijenjen s mjesta zamjenika posebnog izaslanika UN-a za Afganistan zbog upozoravanja na izbornu prijevaru širokih razmjera u prvom krugu izbora, nedavno je u članku u The Washington Postu ukazao na potrebu promjena u izbornom povjerenstvu jer ga čine dužnosnici lojalni Karzaiju upleteni u namiještanje izbora.

Povlačenje Abdulaha ponovno baca sjenu na legitimitet buduće vlasti u Kabulu, te istodobno otežava predstojeću odluku američkog predsjednika Baracka Obame o slanju velikih američkih pojačanja u tu zemlju, gdje se trenutačno nalazi 68.000 američkih i 32.000 vojnika NATO-a, ocijenili su u nedjelju politički analitičari CNN-a James Carville i Mary Matalin. (hina/metro-portal)

01.11.2009. 22:42:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh