« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
iz slovenije

Pahorovi koalicijski partneri podržavaju arbitražu

Patrick Vlačič smatra da arbitražni sporazum jamči teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim morem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Zmago Jelinčič

,

granični spor

,

Gregor Golobič

,

Patrick Vlačić

,

arbitražni sporazum

Najbliži suradnici slovenskog premijera Boruta Pahora rekli su u nedjelju kako vjeruju da on neće dati ostavku, kako se špekuliralo u subotu, te naglasili da je arbitražni sporazum koji je postigao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor velik uspjeh za Sloveniju.

"Pahor se zna suočavati s teškim situacijama i ustrajati do kraja, rješenje iz arbitražnog sporazuma je dovoljno dobro da se može potpisati", rekao je potpredsjednik Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) Patrick Vlačič, inače ministar prometa u sadašnjoj koalicijskoj vladi, u razgovoru za komercijalnu slovensku televizijsku postaju POP-TV, u emisiji u kojoj su uz njega nastupili i čelnik nacionalista Zmago Jelinčič, te predsjednik koalicijske stranke Zares i ministar visokog obrazovanja Gregor Golobič.

Na pitanje jamči li sadašnji nacrt sporazuma o arbitraži "teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim vodama" Vlačič je odgovorio potvrdno, a suprotstavio se i Jelinčičevim izjavama da bi Slovenija trebala zahtijevati da granica s Hrvatskom bude "južnije" jer, kako tvrdi Jelinčič, priznanje dviju država iz 1991. godine i slovenska ustavna povelja iz 1991. godine kojom je međurepublička granica priznata za državnu ne vrijedi "jer je Hrvatska tada bila dio Jugoslavije i osamostalila se tek u listopadu, tri mjeseca nakon Slovenije".

Golobič koji vodi drugu najveću stranku u Pahorovoj vladajućoj koaliciji rekao je da podržava potpisivanje sporazuma o arbitraži, ali i referendum na kojemu bi se Slovenci izjasnili žele i takvo rješavanje pitanja granice.

Dodao je da reakcije u dijelu hrvatske politike to potvrđuju i da su zato u Hrvatskoj problemi s potpisivanjem sporazuma.

Slovenija će tijekom arbitraže iznijeti brojne povijesne argumente da joj pripada teritorijalni izlaz na otvoreno more, naveo je Golobič.

U emisiju "TV klub" koji jednom tjedno obrađuje najaktualniju političku temu bio je pozvan i bivši premijer i šef najjače oporbene stranke Janez Janša, ali se nije želio odazvati.

Pahor je rekao da je s Janšom o problematici sporazuma o arbitraži govorio u četvrtak prilikom putovanja obojice u Bruxelles i da će nastaviti svoje konzultacije sa šefom slovenske oporbe dok se stvari "ne raščiste". Janša se protivi potpisivanju arbitražnog sporazuma jer tvrdi da arbitraža Sloveniji ne jamči teritorijalni izlaz na otvoreno more i proglašenje suverenih zona koje je proglasila njegova bivša vlada. (hina/metro-portal)

01.11.2009. 21:56:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh