« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
u moskvi

Velika Britanija i Rusija obnavljaju odnose

Dvojica ministara vanjskih poslova pokušat će smanjiti međusobnu sumnjičavost, a na dnevnom redu bit če i Iran i Afganistan

(Wikipedia)
Više o

David Miliband

,

Sergej Lavrov

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband doputovao je u nedjelju navečer u Moskvu radi obnove veza dviju zemalja, nakon godina napetosti obilježenih razdobljem hladnoga rata.

Odmah po dolasku Miliband, prvi britanski ministar vanjskih poslova koji je u zadnjih pet godina posjetio Rusiju, sastao se s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, rekao je glasnogovornik britanskog veleposlanstva.

Dvojica čelnika nastavit će razgovore u ponedjeljak, nakon čega će održati tiskovnu konferenciju.

"Moj posjet je prigoda za obnovu naših veza", rekao je Miliband uoči posjeta za rusku mrežu Rosija. "Nismo imali i nemamo razloga da se vraćamo na početak. Imamo veoma čvrste gospodarske veze", istaknuo je.

Lavrov i Miliband pokušat će smanjiti međusobnu sumnjičavost dviju zemalja čija je trgovinska suradnja ipak ostala na visokoj razini.

Uz bilateralna pitanja, na dnevnom redu njihova susreta naći će se Iran i Afganistan.

Šef britanske diplomacije pokušat će osigurati rusku potporu za dodatne sankcije Teheranu, ako propadnu diplomatski napori za rješenje iranske nuklearne krize.

Bilateralne veze opteretilo je ubojstvo trovanjem bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006., a zatim i sukob o statusu kulturne organizacije British Councila u Rusiji te borba za nadzor u rusko-britanskoj naftnoj tvrtki TNK-BP-u. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 06:05:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh