« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
(NE)SLUŽBENE BROJKE

Haiti objavio da je do sada pokopano 170.000 žrtava potresa

Haićanski dužnosnici još nisu ponudili nikakvo uvjerljivo objašnjenje o tome kako sastavljaju službeni popis poginulih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haiti

,

žrtve potresa

,

broj poginulih

Haićanski predsjednik Rene Preval rekao je u srijedu da je njegova vlada u masovnim grobnicama pokopala 170.000 tijela od potresa 12. siječnja, no nije jasno tko prebrojava poginule.

Novi broj poginulih je prema njegovu uredu Preval objavio na sastanku s južnoameričkim presjednicima u Ekvadoru.

Nejasno je da li vlada nastavlja vjerovati da je 230.000 ljudi poginulo u potresu, što je brojka objavljena u utorak. Prevalova izjava tvrdi kako je 170.000 tijela na brzinu pokopano, ali nije ustvrdio kako je to ukupni broj mrtvih.

Haićanski dužnosnici ne nude nikakvo uvjerljivo objašnjenje o tome kako sastavljaju službeni popis poginulih koji se od preciznog broja 111.481 23. siječnja dan kasnije popeo na 150.000, pa na 212.000 u subotu te 230.000 u utorak. Čak i neki vladini dužnosnici izražavaju sumnju da su te brojke realne.

"Nitko ne zna kako su došli do broja poginulih. Nema popisa imena. Nema popisa onih koji su još možda zarobljeni u ruševinama. Nema slika pokopanih ljudi. Nitko nam ništa ne govori. Oni samo žele pomoć", rekao je jedan Haićanin agenciji Associated Press.

"Osobno mislim da su mnoge informacije koje vlada daje javnosti samo procjene", rekao je glavni haićanski epidemiolog dr. Roc Magloire.

Mnogi građani još su ciničniji i optužuju vladu da napuhava broj stradalih kako bi dobila stranu pomoć i skrenula pozornost s vlastite nezadovoljavajuće reakcije na nesreću.

Ministrica komunikacija Marie-Laurence Jocelyn Lassegue, koja je u utorak objavila broj poginulih, odbila je reći kako se do njega dolazi.

"Za sada brojimo 230.000 poginulih, ali te brojke nisu konačne", rekla je. "To je djelomična brojka".

Glasnogovornica UN-a za humanitarne akcije Elisabeth Byrs u Ženevi, koje je često navodila vladine brojke, u srijedu je rekla da ne zna kako se izračunava broj poginulih. "Mi te brojke ne možemo potvrditi", rekla je. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 00:12:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh