« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TÚPAC KATARI

Bolivija osnovala svemirsku agenciju

U Boliviju su doputovali kineski stručnjaci koji će voditi gradnju i lansiranje satelita koji bi u orbiti trbao biti za nešto više od 36 mjeseci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

satelit

,

Bolivija

,

svemirska agencija

,

DFH-4

,

Túpac Katari

Bolivija je u srijedu objavila kako je osnovala svoju svemirsku agenciju za izgradnju i lansiranje prvog satelita te južnoameričke zemlje.

Ministar javnih radova Walter Delgadillo Terceros je rekao da će vlada početno u Bolivijsku svemirsku agenciju uložiti milijun dolara. Rekao je da su u zemlju doputovali kineski stručnjaci koji će voditi gradnju i lansiranje satelita.

Bolivijski predsjednik Evo Morales, koji je ukaz o osnivanju agencije potpisao u srijedu, trebao bi tijekom ožujka otputovati u Kinu gdje će biti potpisan sporazum o gradnji satelita treće generacije DFH-4, iste koje je i venezuelanski satelit Simon Bolivar koji su također izgradili i lansirali Kinezi 2008. godine.

Satelit, koji bi prema planu u orbitu trebao biti lansiran 36 mjeseci po potpisivanju ugovora s Kinom, bit će nazvan Túpac Katari, po domorodačkom vođi koji je vodio pobunu protiv španjolske kolonijalne vlasti na području Bolivije tijekom 16. stoljeća. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 00:44:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh